Basisschool De Hietweide maakt werk van Wetenschap en Technologie

Twello- Nu de scholen weer open zijn is er op openbare basisschool de Hietweide niet alleen extra aandacht voor het welzijn van de kinderen en voor taal en rekenen, ook is er bijzondere aandacht voor Wetenschap en Technologie. Vanuit de eigen schoolambitie om al het creatieve talent onder de kinderen ruimte te geven, wordt er vanaf nu wekelijks structureel gewerkt met onderzoeks- en ontwerpopdrachten. Dit gebeurt in alle groepen aan allerhanden thema’s en onderwerpen uit de werelden van de techniek. Van energie, klimaat en het weer tot drones en robots. Modern onderwijs waarbij kinderen meer regie krijgen om al hun talenten te laten zien. Of dat nu met hoofd of handen is, het is allemaal zichtbaar in de school.

Voor de technologische samenleving van nu en de toekomst is onderwijs in Wetenschap en Technologie (W&T) essentieel. Hiermee wordt ook ingespeeld op de veranderende arbeidsmarkt, waarbij er steeds meer vraag is naar technisch geschoolde werknemers. Onderwijs in W&T start in de basisschool vanuit de verwondering van leerlingen en wakkert hun natuurlijke nieuwsgierigheid aan. Hiervoor hanteren de leerkrachten van de Hietweide een nieuwe manier om kennis, vaardigheden en inzicht aan te leren: de didactiek van onderzoekend en ontwerpend leren. Daarbij doorlopen de leerkrachten met de kinderen een aantal fasen, waarin beide leren hoe ze een vraagstuk kunnen onderzoeken en tot een oplossing of ontwerp kunnen komen.

De Hietweide heeft duurzaamheid op de agenda staan. Om die reden is er dan ook een koppeling met de wereldwijde duurzame ontwikkelingsdoelstellingen. Dit zijn zeventien doelen om van de wereld – de toekomstige wereld van de huidige generatie kinderen - een betere plek te maken in 2030.

Ieder thema vanuit de wereld van techniek wordt gekoppeld aan één van de doelstellingen.

Op de Hietweide wordt groots uitgepakt. Naast de inzet van eigen ouders is er een samenwerking met het Zone college, is er nauw contact met een opleidingsbedrijf in de bouw en is ook de Kunstkring Voorst betrokken. Alle basislessen worden gegeven aan de hand van de Maakboxen van Stichting Maakotheek. Een organisatie die een alles-in-1 aanpak voor W&T biedt met lessen, materialen en apparatuur met steeds wisselende thema’s. De themalessen krijgen steeds een vervolgles in het VMBO en - zodra dat weer mogelijk is - volgt er aansluitend een bedrijfsbezoek. Op deze manier krijgen de leerlingen van de Hietweide betekenisvol onderwijs en zijn ze goed voorbereid op de toekomst.

Op de foto worden alle kinderen welkom geheten door Zora – de zorgrobot die zijn eigen talenten aan de kinderen heeft gedemonstreerd: dansen in de onderbouw, actie en reactie in de middenbouw en programmeren in de bovenbouw.

woensdag 17 maart 2021

Deel dit bericht