TWELLO- “Zal ik Ali maar appen om te vragen waar die blijft?” De vaste bezoekers van Meet In 11 vragen zich af waar de eens zo trouwe bezoeker is. Ali is een Iraakse vluchteling die de afgelopen tijd in rap tempo onderdeel werd van de Voorster samenleving. Kwam als analfabeet naar Nederland, maar kan inmiddels lezen en schrijven, ontpopt zich tot een bekwaam smartphonegebruiker en werd een actieve vrijwilliger in Twello. Lange tijd kwam hij vrijwel elke bijeenkomst maar nu is hij al een aantal weken niet gesignaleerd. “Ik maak me wel zorgen,” zegt de één. “Nergens voor nodig,” zegt de ander, “Hij heeft het gewoon veels te druk om langs te komen.”
De betrokkenheid bij het wel en wee van Ali kenmerkt de sfeer en het doel van Meet in 11, de wekelijkse bijeenkomst op vrijdag in de bibliotheek in Twello. “Mensen hebben hier oprechte interesse en aandacht voor elkaar,” zo vertelt vrijwilliger Greet Oosterbroek. De Dorpskerk in Twello startte dit initiatief: “Voor Pasen begonnen we. Dan is er tijd voor bezinning, mensen vonden een gesprek prettig. We hadden direct veel aanloop. We merkten dat er behoefte aan was en gingen daarom na de Pasen door,” vertelt Piet Ruysbroek, één van de vrijwilligers van het initiatief.
De bijeenkomsten zijn in de bibliotheek. “We wilden graag meer naar buiten treden vanuit de diaconie. Als we in de kerk de bijeenkomsten organiseren verhogen we de drempel voor anders- of niet-gelovigen. Dat willen we niet. We zijn er voor iedereen. En de bibliotheek stelt graag haar ruimte beschikbaar omdat ze een ontmoetingsplek voor alle inwoners van Voorst wil zijn.”
Tijdens de twee uur durende bijeenkomst druppelen telkens mensen binnen. Een dame met roze gelakte nagels, witgrijs haar en grijze mantel, schuifelt achter haar rollator naar binnen. In haar mandje een bosje rozen en kaas van de markt. Net als meer bezoekers schuift ze na een rondje boodschappen aan voor een kopje koffie en een praatje. “Oh, wat is het gezellig hier. Geen ruziemaken hè, nu ik er ben,” grapt ze. De vrouw van 91 jaar blijkt een regelmatige bezoeker. “Ik draag dit een warm hart toe. En ik vind het fijn om hier te komen praten. Over de oorlog bijvoorbeeld.”
Mensen komen hier om anderen te ontmoeten. “Soms zijn de gesprekken luchtig, gaan ze bijvoorbeeld over het weer, soms hebben ze meer diepgang en hebben we het over zingeving. Ik heb wel de wens om wat vaker te komen tot bezinning. De tijd voor Kerst biedt daar weer gelegenheid voor. Het gebeurt ook dat we heel praktische gesprekken voeren. Een aantal van onze bezoekers heeft een groot netwerk in Voorst. Ze zijn actief bij verenigingen, de kerk of een maatschappelijk initiatief. We helpen elkaar waar het kan,” zegt Piet. “Zo is het,” beamen twee vrouwen aan tafel. “Wij zijn bezig met het opzetten van een kledingbank, Piet heeft ons geholpen met contacten bij de gemeente en denkt mee over welke stappen we moeten nemen.”
Bezoekers hebben een diverse achtergrond. Een deel van de statushouders komt na het afronden van de taalcursus naar Meet In 11. “Het is net als met zwemmen. Als je je diploma hebt, ben je startbekwaam. Maar echt goed zwemmen leer je door te oefenen. Zo is het ook met het leren van Nederlands. En omdat een vervolgaanbod na de taalcursus ontbreekt, schuiven mensen bij ons aan om te trainen. En tegelijkertijd leren we elkaar kennen. Weten we waar elkaars interesses liggen. Zo vertelde een bezoeker dat hij graag met hout werkt. Hij is nu vrijwilliger bij de molen en de zagerij. Ook kan hij goed tuinieren. Iemand kende nog iemand die een tuinman zocht. Dus verricht hij daar klusjes. Het is mooi als je elkaar zo kunt helpen.”
Anderen komen omdat ze graag onder de mensen zijn. “In het weekend ben ik vaak alleen. Dan kom ik graag op vrijdagmiddag hier. Ben ik onder de mensen.” De gesprekken gaan van de vroegere scheiding van katholieken en de rest van Twello tot ophef over de personeelsvereniging van een bedrijf dat voor elk uitje een bijdrage vraagt die voor sommigen te veel is. En van herinneringen aan de oorlog tot de vraag hoe het is om eenzaam te zijn. “Je moet het toch zelf doen hè? Maar hier zijn de mensen er voor elkaar. Ook als ze elkaar nauwelijks kennen.”
Meet In 11 is elke vrijdagmiddag van 14 tot 16 uur in de Bibliotheek Twello aan het Marktplein nr 11. Iedereen is welkom. Meer informatie is te verkrijgen via henk-jan@meestergeertshuis.nl of op 06-46166193.
woensdag 20 november 2019