Bladverkleuring

Terwolde- De herfstkleuren worden in hoge mate door het weer bepaald. Maar het is zeker niet de enige factor die voor bladverkleuring zorgt.

Berken

De herfstkleuring begint vaak als eerste bij de berken. Al in augustus worden de eerste bladeren geel. Bij de verkleuring spelen daglengte en lichtintensiteit een grote rol. Dit effect is goed te zien bij berken, die in de buurt van een straatlantaarn staan. Net rond de lamp blijven de bladeren veel langer groen. Ook populieren en lindes beginnen vroeg met bladverkleuring en bladval, terwijl beuken en zomereiken wat langer op zich laten wachten.

Chlorofyl

Bladeren van loofbomen bevatten chlorofyl. Dit is de groene bladkleurstof van planten. Het chlorofyl zorgt voor de energievoorziening van de plant; het kan met behulp van zonlicht organische stoffen zoals suikers en zetmeel maken uit koolstofdioxide en water. Daarbij komt zuurstof vrij. Het chlorofyl absorbeert het gehele zichtbare spectrum van het zonlicht, behalve groen. Het groene licht wordt teruggekaatst, zodat wij de planten als groen waarnemen. Chlorofyl wordt tijdens het groeiseizoen continu aangemaakt en weer opgebruikt. Wanneer in het najaar de intensiteit van de zon afneemt, wordt er ook minder chlorofyl aangemaakt door de boom. Voordat het blad uiteindelijk afsterft, zal de plant die stof terugtrekken uit de bladeren en in de takken opslaan.

En andere pigmenten

Naast chlorofyl bevat het blad ook andere pigmenten. Deze stoffen worden zichtbaar nadat het chlorofyl is verdwenen uit het blad. Anthocyaan is rood van kleur, xantofyl is geel en caroteen oranje. Deze verschillende kleurstoffen bepalen samen de kleur van de herfstbladeren. De mate van bladverkleuring verschilt per soort, maar ook de plek waar de boom staat en het weer spelen hierbij een rol. Anthocyaan wordt na eerste nachtvorst vaak versterkt aangemaakt in het blad. Bomen van harder hout, zoals eik, beuk, iep en esdoorn vertonen vaak meer bladverkleuring dan andere bomen: van bruin tot geel, oranje en rood.

Even dubbele cijfers.

Donderdag hebben we te maken met buien, maar koud is het niet de temperatuur loopt op naar 11 graden.

Vrijdag ook nog buien, maar dan zakt de temperatuur weer wat naar een maximum van 8 graden.

Zaterdag komen we weer in koelere lucht met een maximum van 7 graden.

Een afwisseling van zon en wolken en kans op een spetterbui.

Zondag in de ochtend droog, de middag ook nog maar in de avond regen bij ook dan slechts 7 graden.

woensdag 16 november 2016, foto door Mark wolvenne

Deel dit bericht