Twello- Twello krijgt er een boek over haar geschiedenis bij: Huize De Rechthoek, bijzondere verbinding tussen Twello en Deventer. Het huis - waarover eerder in deze krant geschreven werd in de rubriek ‘Markante Gebouwen Route’ - staat prominent in het dorp, op de hoek van de Rijksstraatweg en de Stationsstraat. Over de geschiedenis van het huis was tot nu toe weinig bekend. Een gesprek met de schrijver, Johan Homan, geeft inzicht in de totstandkoming en inhoud van het boek.
“Ik ben samen met mijn vrouw sinds 2010 eigenaar van het huis en wij wonen er met onze twee kinderen. Om die reden heeft dit huis natuurlijk de volle aandacht. Bovendien hebben geschiedenis, architectuur en stedenbouw mijn belangstelling. In de boekenkast staan dus veel boeken in dit genre. Daarbij zijn ook boeken over Twello. In een aantal boeken staat ook De Rechthoek beschreven. Te lezen is onder meer dat het huis in circa 1900 is gebouwd door de heer IJsseldijk als huwelijksgeschenk voor zijn dochter. Die informatie vond ik wat beperkt. Ik besloot daarom zelf onderzoek te gaan doen. Dat leverde volledig nieuwe en heel interessante informatie op. Ik wilde die informatie tot een toegankelijk geheel bundelen. Primair voor onszelf, maar er leek bredere belangstelling. Het huis staat natuurlijk ook wel erg in het zicht in het dorp. Vandaar dus nu een boek over dit huis. Zo kan iedereen die dat wil de geschiedenis leren kennen.
Hoe ben je te werk gegaan?
Een vriend van mij werkte als jurist tijdelijk bij het kadaster. Hij gaf mij in 2012 allerlei afdrukken van kadastrale kaarten, waarop de geschiedenis van het perceel en het huis heel mooi was af te lezen. Dit was voor mij de ‘tricker’ om mijn onderzoek te starten. Ik bezocht het Gelders Archief, het gemeentearchief Voorst en het Stadsarchief Deventer. Veel mensen vinden dit saai en stoffig klinken, maar als je een doel hebt en doel tréft, is het echt boeiend. Verder heb ik (familie van) oud-bewoners opgespoord en geïnterviewd. Daaruit kwamen leuke verhalen en foto’s. En dan is het de kunst om alle informatie tot een leesbaar verhaal te maken. Ik geloof dat het gelukt is, het is een prettig lees- en kijkboek geworden.
Kun je een tipje van de sluier oplichten?
De ondertitel van het boek verraadt al dat er een bijzondere band is tussen het perceel en het huis en de stad Deventer. Eén van die verbindingen zal ik hier noemen. De beroemde Deventer sterrenkundige Van der Willigen – naar hem is in 2014 een straat in Deventer vernoemd - heeft in 1863 op het perceel een observatorium gebouwd. Daarmee deed hij allerlei natuurkundige ontdekkingen, die internationaal gepubliceerd zijn. Ik noem verder nog dat het huis ooit onderwerp was van een politieonderzoek naar een internationaal drugtransport. En tenslotte vermeld ik dat het huis een wat vreemde twee-eenheid is: het was één, werd twee en werd weer één.
Wanneer kunnen we het boek zien?
Dit jaar bestaat het huis 135 jaar. Een mooie gelegenheid om het boek te presenteren. Op 19 december 2014 vond in De Rechthoek de (besloten) overhandiging plaats van het eerste exemplaar aan de heer Lagerweij (wethouder Cultuurhistorie). Hij schreef ook het voorwoord in het boek. Voor de rest is het boek zonder sponsors of subsidies tot stand gekomen. Sinds 20 december ligt het bij boekhandel Oonk in Twello.
woensdag 24 december 2014