Buurt ‘De Omloop’ actief in noaberschap en vergroenen

Twello- Parkeerplekken inruilen voor een groenere aanblik, nieuwe beplantingen aanbrengen, als buurt elkaar leren kennen en samenwerken, ruimte voor ontmoeten door jong en oud en mogelijk een inspiratiebron zijn voor andere buurten in de gemeente Voorst. Samengevat is dat, wat een groep bewoners aan De Omloop heeft gerealiseerd, deels nog in de planning heeft staan en graag verder wil geven aan andere buurten en dorpen. Door Jos Bosch

De Omloop in Twello is een langgerekte straat die begint als een zijweg van Molenveld en eindigt op de Molendwarsstraat. Tegenover huisnummer 64 ligt een stukje doodlopende weg richting weilanden. Aangrenzend woningen, parkeerplaatsen en sinds kort een interessant stukje groen met vergaande plannen voor een prachtige buurtplek.

Joke Koersen is een van de bevlogen en enthousiaste initiatiefnemers en we spreken elkaar na het weekend waarin ‘de buurt’ aan de gang is geweest met het thema kerst. Een aangeklede bloembak, kerstballen in de bomen en een met rood doek omfloerste straatlantaarn zijn het resultaat. Na de werkzaamheden was er veel gezelligheid met een drankje, hapje én zelfgemaakte soep.

Een jaar geleden
Vorig jaar ontstonden de eerste ideeën. Joke Koersen: “De tuin rondom de parkeerplaatsen was absoluut niet vriendelijk met veel verwilderd groen. We dachten toen al aan het opleuken van de plek en dat deden we allereerst met de kerst van 2023. We hebben toen een datum geprikt, de boel versiert en genoten van glühwein en chocolademelk.”

Joke vervolgt: “De vraag was toen: en nu? Wie gaat er dan een stap zetten? We zijn maar gewoon gaan kijken wat we als buurt voor elkaar konden krijgen.” Maar wie behoort dan tot die buurt? Want je kunt onmogelijk de hele straat betrekken, daarvoor is die te lang. Er werd een denkbeeldige cirkel rondom het hofje getrokken en de aanwonenden werden benaderd.

‘Lekker de fantasie laten gaan’
Er waren 10 parkeerplaatsen terwijl er gemiddeld twee tot drie auto’s stonden, omdat de aanwonenden een eigen oprit hebben. Joke: “We kregen het voor elkaar dat drie parkeerplekken werden voorzien van gasbetontegels, daar kan het gras mooi doorheen groeien.” De stenen van de betreffende parkeerplekken werden weer hergebruikt voor het maken van een grote bloembak.

Om een invulling te geven aan de te veranderen plek, werden de kinderen aan het tekenen gezet. Wat wilden zij graag zien? “Dat ging van zwembad, glijbaan tot zelfs een vuurwerk afsteekplaats. Lekker de fantasie laten gaan, mooi toch? De tendens was ‘we kunnen geen parkeerplaats missen’ en alle andere mitsen en maren kwamen aan bod” aldus Joke.

Er werd een tekening gemaakt, er ontstonden meer ideeën. Een groene buurt met plannen voor zitplekken in de vorm van stammen en een tafel. De gemeente dacht en werkte mee, onder meer door het weghalen van oud groen.

Een potje met de buren
De gemeente leverde nieuw groen, inclusief fruitbomen die overigens ook in de eigen tuinen konden worden geplant. De buurt heeft een potje gemaakt om zaken te kunnen bekostigen. Joke: “Hoe kun je milieuvriendelijk werken? Solarlampjes in de bomen bijvoorbeeld maar ook de kinderen die pinda’s hebben geregen voor de vogels.”

Als buurt weten wie je bent
Mooie initiatieven en plannen, meer functioneel groen en straks een klein plantsoen. Maar de belangrijkste bijvangst is de buurt weer tot buurt maken. Joke: “Je kende elkaar niet allemaal, misschien is er wel contact met de naaste buren, maar hoe gaan we ons in de buurt mengen? Het contact is belangrijk, als buurt weten wie je bent.”

Inmiddels gaat er ook een vriendenboek door de buurt waarin iedere buur wat kan schrijven. Over zichzelf, zijn of haar werk, de kinderen, het gezin, hobby’s of andere onderwerpen. Joke: “Leest iemand graag? Ik heb misschien wel boeken voor je te leen. Ben je handig met klussen? Dan kun je misschien helpen met de nieuwe plannen.”

“Maar in de buurt gaat het ook over hele andere zaken, zoals die ene buur waarvan de partner is opgenomen in een verzorgingshuis. Je kunt er met elkaar over spreken, iemand tot steun zijn of een handje helpen. Daarbij hoef je elkaar als buren niet te overlopen.”

Betrokkenheid vanuit de gemeente
Chris Frencken is coördinator maatschappelijke initiatieven bij de gemeente Voorst, Martine Jongenburger is sociaal werker bij Mens en Welzijn Voorst. Zij waren betrokken bij het project en fungeerden vooral als aanjagers en nodigden de initiatiefnemers bijvoorbeeld uit om eens bij andere projecten te gaan kijken.

Jouw buurtwensen? Zó kom je in contact!
Mens en Welzijn Voorst is graag betrokken bij het versterken van jouw buurt in de gemeente Voorst. De sociaal werkers ondersteunen de buurtbewoners en organiseren inspirerende bijeenkomsten voor hen. Ben jij enthousiast geworden door het verhaal van Joke en zou jij ook graag meer verbinding of activiteit willen in jouw buurt? Neem dan contact op met Josine Breukink, sociaal werker bij Mens en Welzijn Voorst. Telefoonnummer 06-43207971.

woensdag 18 december 2024

Deel dit bericht
Advertentie
Meer Algemeen nieuws