Chinees restaurant Dynasty Twello viert tienjarig bestaan

Twello- Het dorp Twello als ook de gehele gemeente Voorst hebben een rijkdom aan prachtige restaurants, waarbij veel diversiteit door bijvoorbeeld de ligging, het karakteristieke pand en/of uiteraard de menukaart. Liefhebbers van de Chinese keuken kunnen al tientallen jaren terecht aan de Duistervoordseweg 128, sinds 18 december 2012 gerund door Kwei-an en Jenny Ho. Een terugblik op tien jaren en voorzichtig vooruitkijken. Door Jos Bosch

Het hoeft eigenlijk helemaal niet, zoveel aandacht voor hun jubileum. Als het aan eigenaren Kwei-an en Jenny ligt, houden ze het bij een gezellig avondje met het personeel en wie de komende dagen hun restaurant bezoekt of gerechten afhaalt, krijgt een cadeautje. Maar als belevingsdeskundigen van hun keuken zien wij als Voorster Nieuws hier dé kans bij uitstek om eens op een andere wijze bij hen aan tafel te gaan.

Jenny zwaait me al toe terwijl ik mijn auto plaats op een van de parkeerplekken bij hun restaurant. Dat op zich is al een fijne luxe op deze locatie, waar twee best wel drukke wegen bij elkaar komen. Maar juist daardoor is het restaurant ook goed zichtbaar en snel te bereiken. De ontvangst is zoals altijd gastvrij en we schuiven aan tafel met in plaats van servies en schalen vol heerlijke gerechten, ditmaal de laptop en een kop zwarte koffie.

Tien jaren geleden

We gaan terug in de tijd van ruim tien jaren geleden, wanneer de toenmalige eigenaren Appie en Sui-Ying Man besluiten het rustiger aan te gaan doen. Kwei-an: “Appie man is een vriend van ons en hij vertelde dat hij wilde stoppen om met pensioen te gaan. Appie komt uit dezelfde Kantonese streek als waar wij van oorsprong vandaan komen en had ook dezelfde stijl qua restaurant. Wij woonden toen in Noord Holland, waren wel eens langs geweest in Twello maar nog nooit gekeken naar Dynasty als onze eigen zaak.”

Het heeft ongeveer een half jaar geduurd voordat alles rond was en het echtpaar Ho de sleutels in ontvangst nam uit handen van het vertrekkende echtpaar Man. De zaak werd van binnen aangepakt om te veranderen, het personeel werd overgenomen waarbij het team vele jaren onveranderd bleef. Op 18 december 2012 is er de officiële opening in aanwezigheid van de toenmalige burgemeester Jos Penninx en zijn vrouw.

Chef-kok met jarenlange ervaring

We praten over het begrip ‘De Chinees’ en hoe goed de Chinese keuken eigenlijk is geïntegreerd bij etend Nederland. Het is opmerkelijk dat vrijwel iedereen direct een associatie heeft met menig typerend gerecht wanneer we het hebben over Chinees eten. Kwei-an ontleed de verzamelnaam een beetje, want hij is zelf chef-kok met een zeer brede opleiding en ervaring.

“In de jaren ’80 heb ik mijn opleidingen gevolgd en ervaringen opgedaan in verschillende Chinese keukens: Kantonees, Shanghai en Sichuan. Het beste van dat alles kan ik hier bereiden en laten proeven. Het zijn allemaal heel verschillende smaken” aldus Kwei-an. Die diversiteit zul je niet zo snel ontdekken wanneer je altijd gaat voor de nasi of bami, de babi of de saté. Een culinair feest wordt het pas wanneer je de tijd neemt om bij de familie Ho aan tafel te gaan, om kennis te maken met bijzondere smaken.

Kwei-an is een kritische kok die niet alleen het eten controleert voordat het naar de tafels gaat, maar ook kijkt hoe de borden en schalen terugkomen. “Ik ben hartstikke blij als je ziet dat er goed is gegeten. Maar als er teveel terugkomt ga ik zelf proeven, want is er misschien iets niet goed geweest?” “Maar het zijn ook grote porties die wij geven, dat zeggen onze gasten ook vaak” vult Jenny aan. “En je kunt als gast soms een keuze hebben gemaakt voor een gerecht die je achteraf minder lekker vind. Maar wij gaan kritisch met het eten om.”

Het restaurant anno nu

Het is hard werken voor het personeel van Dynasty. Zoals bijna overal in de horeca is er een tekort aan mensen, zowel in de keuken als in de bediening. Jenny: “Mijn man is een van de koks, we werken eigenlijk met vier koks. Hij doet de keuken, ik ben de gastvrouw in het restaurant. We komen eigenlijk twee personen tekort, maar we kunnen ons redden.”

We kunnen niet om het fenomeen Corona heen, want ook bij Dynasty heeft het impact gehad en veranderingen gebracht. “Het is meer afhalen geworden met minder mensen in het restaurant” aldus het echtpaar, Maar ze weten dat dit een tendens is die in meer restaurants is te merken, hoewel niet ieder restaurant de mogelijkheid biedt om eten af te halen. Bezorgen deden ze overigens niet in de Corona tijd, afhalen was en bleef mogelijk.

Ook catering is een bedrijfstak welke regelmatig wordt uitgevoerd. “Catering is meer voor groepen” aldus Kwei-an. “Mensen blijven ook meer thuis om iets te vieren, maar we komen ook bij bedrijven. We leveren alles compleet, inclusief servies en bestek. Het eten komt in speciale warm-houd-bakken en we plaatsen bordjes met de namen van de gerechten.”

De voortdurende veranderingen

Stilzitten is er voor Kwei-an, Jenny en het team van Dynasty niet bij. Tijden veranderen, de mensen veranderen en het is belangrijk om mee te kunnen gaan in die bewegingen. Volgens Kwei-an is de menukaart van Dynasty nog te groot. “Mensen kunnen nog steeds moeilijk keuzes maken, dus we gaan de kaart in de komende tijd verder aanpassen, verkleinen. We kijken naar wat de mensen het meest lekker vinden en dat wat weinig wordt gekozen, kan van de kaart. We voegen ook nieuwe gerechten toe, maar willen nóg meer kiezen voor het allerbeste” laat de chef-kok weten.

Maar ook de bezetting in de keuken noopt de eigenaren om anders te kijken naar de menukaart. Wat minder gerechten maakt dat je sneller kunt werken. “Mensen willen niet lang wachten” aldus de gastvrouw. “Door de kleinere kaart ga je dit ook voorkomen.” Kwei-an: “Hoe ga je om met de smaken, hoe selecteer je wat mensen heel lekker vinden en wat verandert er in de toekomst? Daar blijven we veranderingen op toepassen. Als je het doet, moet je het goed doen!” en dat is een mooie slotzin van het bijzonder fijne gesprek.

Persoonlijke boodschap

Kwei-an stormt de keuken in wanneer hij hoort, dat ik ook een foto wil maken. Daar hoort de kleding bij welke de chef-kok in de keuken draagt. De locatie van de foto is gelijk duidelijk; vóór de grote lijst met de beelden van de opening. En zondagavond 18 december hebben ze een klein feestje met het personeel, als het goed is krijgen we ook daarvan nog een foto.

“Wij willen alle mensen hartelijk danken voor hun steun in de afgelopen jaren”. En die dank is voor álle gasten, in het restaurant, de mensen die regelmatig komen afhalen maar ook met een verwijzing ten tijde van Corona.

Kwei-an en Jenny, namens alle fans van Voorster Nieuws van harte gefeliciteerd en beloofd is beloofd, wij komen binnenkort een keer aan om te genieten van jullie keuken!

woensdag 21 december 2022

Deel dit bericht