De olifant en de Neushoorn een boek over helden

Twello- Als je mijn huiskamer binnenkomt, hangt recht in het zicht een schilderij van Kaluwak, het stelt de tempel voor. Het leven van deze schilder is abrupt geëindigd. Hij verdronk op 18 september 2008 in de rivier Ping in Chiang Mai, Thailand. Zijn plotselinge dood in 2008 heeft een enorme impact op mij gehad.

Kaluwak betekent zwarte vogel, een naam die hij zichzelf gegeven heeft Kaluwak was vaak onderwerp van mijn publicaties en ook in dit boek is een hoofdstuk aan hem gewijd. Zijn volledige naam is Somporn Khothueklang.

Het monster dat honger heet
Gedurende de jaren die ik in Thailand doorbracht kwam ik meer jonge mensen tegen die op eigen kracht zich uit de armoedespiraal worstelden. Dat is geen lineair proces, drijf je even boven dan ga je weer kopje onder en alleen door vol te houden lukt het sommigen onder hen. De middelen die de volhouders gedwongen waren te gebruikten waren schokkend. Honger is een monster met meerdere klauwen; om te overleven zijn meerdere wapens nodig.

Ik besloot voor een paar van die helden een klein monument op te richten, ze op een sokkel te plaatsen in een denkbeeldige tuin. Die tuin is dit boek. Ze hebben het verdiend om bewonderd te worden en hun geschiedenis dient bewaard te blijven. Ze zijn een inspiratie voor hen die na hen komen.

Sprankelend en uitdagend
Ik wandelde door die virtuele tuin en ontmoette vier mensen die – zo bleek- een scherpe kijk hadden op ontwikkelingswerk gevoed door jarenlange ervaring, opgedaan in landen zoals Nepal, Thailand en Indonesië. Ik noem ze hier: dr. Krijn de Best, mr. Paul Habers, dr. Henk van Oosterhout en ir. Karin Rutgers. Ze schreven voor dit boek een sprankelende en uitdagende visie op ontwikkelingswerk.

Olifant en neushoorn
Landen hebben behalve bloemen (voor Thailand de goudenregen en voor Nepal de rododendron) ook een dier als symbool. Voor Thailand en Nepal twee krachtige dieren: de olifant en de neushoorn.

De olifant is het symbool van kracht, wijsheid, vriendelijkheid, geluk en lange levensduur. In Thailand leven er nog ruim 2.000 in het wild. Een afbeelding van een olifant met de slurf omhoog staat voor geluk. De olifant is heilig, want volgens de overlevering werd de moeder van Siddhartha Gautama, de latere Boeddha, in haar droom bevrucht door een witte olifant.

De neushoorn staat voor authenticiteit en heeft een mythische waarde die vorm geeft aan daadkracht, doelgerichtheid, veerkracht, vermogen om zichzelf te verdedigen. Hij is een voorbeeld van het bijna kopje onder gaan en steeds weer terugvechten, kortom een inspiratie met een ongelofelijk lange historie.

Is het dan niet voor de hand liggend om al deze eigenschappen toe te dichten voor wie in de tuin een standbeeld is opgericht? En zijn ze niet de muze geweest voor de schrijvers van deze hoofdstukken: krachtig, onverzettelijk in hun taal.

De schrijvers vind je in deel 1: De neushoorn. Deel 2: Mijn helden met olifanteneigenschappen zijn te vinden in de tuin met de standbeelden.

De olifant en de neushoorn. Twintig jaar ontwikkelingswerk in Thailand en Nepal. 150 blz € 22.-

Boekhandel Oonk, Twello of mail naar palme060@gmail.com

Netto opbrengst Stichting Nepal, project bijen dorp in de Himalaya / werk/studie jongeren Nepal/Nederland

woensdag 20 november 2024

Deel dit bericht