De tegenslagen die je kunt tegenkomen en wat je eraan kunt doen

Twello- Niet alles gaat vanzelf. Gelukkig maar. Omgaan met je eigen mogelijkheden geef je ruimte om te denken en te handelen vanuit je eigen persoonlijkheid. De medemens zal altijd actief blijven om de ander te beschuldigen of te intimideren, als zij zelf geen oplossingen kunnen bieden. Het "dank je wel" zal vaak achterwege blijven in tegenstelling tot het onbegrip! Hoe men over je denkt is altijd een persoonlijke mening; niet altijd even prettig, maar iedereen kan er slachtoffer van worden. door Rolf Tijssen

Kritiek is als een boemerang, het komt altijd naar je terug
Je moet zeggen, wat je dwars zit, zei mijn moeder tegen mij. Ik heb het altijd goed onthouden en menig keer heb ik mijzelf kunnen bevrijden van een opeenstapeling van frustraties en belasting, waar ik niets mee kon. Het mooie is dat wanneer je ouder wordt de problemen en de aanpak daarvan een behoudende wijze gaat krijgen. Men zegt vaak “wijsheid komt met de jaren”, maar vertel dat maar eens aan iemand die zichzelf niet onder controle heeft en bij de dag leeft. Een spreekwoord zegt: “ieder mens is uniek en niemand is gelijk”. Dat is ook het mooie van ons als mens. De reactie, de acceptatie, de uitstraling maar ook zijn of haar behoudendheid in aanpak en relativatie is een motor die wij in ons hebben. Kortom we kunnen veel van elkaar leren.

Wat is wijsheid?
Een “scherpe snede” van onze uitingen is toch wel de kritieken: gepast of ongepast. Meestal denken we daar niet aan, want je gelijk halen is prioriteit nummer één. Waarom doen velen van ons dit? Misschien wel uit machteloosheid of om medelijden op te wekken. De “ik”-vorm geeft duidelijk de boventoon aan alsof er niets anders bestaat. Kritiek die alleen maar eigenbelang kent, is een kenmerk van egoïsme. En dat willen we toch ook niet? En toch herkennen we onszelf vaak niet. Kritiek is ontstaan uit een te intense samenhang van communicatie. Dat moet je onderhouden, maar vooral behouden wil je goed met elkaar kunnen functioneren. Bepaalde opvattingen van anderen kunnen een ontwikkeling zijn voor jezelf. Heel vaak zeggen we tegen ons zelf: ”Doe daar wat mee”! Openheid en vooral kritisch zijn naar jezelf geeft wijsheid en vooruitstrevendheid. Dan blijft natuurlijk de vraag: “hoe ga je met kritiek om”.

Samen een oplossing zoeken
Een belangrijk gegeven moet zijn om jezelf te verbieden Klachten of kritiek te uiten. Veroordeel niemand! Verklaar duidelijk je motivatie en geef aan, hoe je het wel ziet, zonder iemand te kwetsen of te beschadigen, want met kritiek uitoefenen komen we geen stap verder en lossen we uiteindelijk niets op. Het enige wat we dan bereiken is, dat de ander zich ongelukkig en verlaten voelt. Kortom met kritiek zul je de lange weg alleen moeten afleggen en het onvermogen van de tegenpartij moeten accepteren. Het delen van elkaars sterke punten levert een wederzijds belang en waardering op. En dat willen we uiteindelijk toch!!

‘Probeer elke tegenslag in een kans om te zetten’.

woensdag 16 april 2025

Deel dit bericht