Gemeente Voorst- De gemeenteraad is het hoogste bestuursorgaan van de gemeente Voorst. De 19 leden van de raad nemen veel beslissingen die voor de gemeente van belang zijn. De gemeenteraadsleden zijn mensen zoals jij en ik, misschien wel jouw buurvrouw of buurman. In ‘een 10 voor goede raad’ maken we middels 10 vragen op een leuke, kritische maar vooral respectvolle manier kennis met onze gemeenteraadsleden. Door Jos Bosch
In een notendop: wie is Danny Roelofs?
Beroepsmatig ben ik gezinscoach, een hele leuke functie waarbij ik met allerlei mensen in contact kom. Veel op locatiebezoek bij mensen thuis, diversiteit in problematiek en je leert ontzettend veel.
Samen met mijn vriendin Ilona, een mannetje van 3 en een meisje van 6 woon ik met veel plezier in Teuge. En sinds 2022 ben ik gemeenteraadslid namens onze partij VoortvArend Voorst.
Je komt dus net kijken in de politiek?
Mijn vriendin wees me destijds op de cursus ‘Politiek actief’, verzorgd door de gemeente Voorst en dat was een goed plan, dus ik heb de cursus gevolgd. Super leuk en heel veel geleerd. Hoe werkt de politiek landelijk, hoe reilt en zeilt dat lokaal, wie zijn de mensen en waar staan ze voor.
Ik kende de politiek alleen van de tv en ik denk dat politiek voor veel mensen ver weg staat. Pas wanneer er iets gaat gebeuren in je achtertuin, raak je betrokken en geïnteresseerd.
De lokale politiek past bij Danny Roelofs en vice versa?
Ik ben heel blij met mijn vriendin en hoe we het thuis samen doen, want je bent 20 uur per week bezig met raadswerk. Afgelopen jaar was het extra heftig met veel grote thema’s. Je ziet in de landelijke politiek veel mensen van mijn leeftijd afhaken omdat het lastig is te combineren met je werk, thuis, familie en vrienden. Dus je hebt zéker je partner nodig die erachter staat.
Het was altijd mijn idee om wekelijks ergens heen te gaan om mensen te spreken. Dat is me tegengevallen want ik kom er nauwelijks aan toe en dat is jammer, want het menselijk contact is juist mijn kracht.
Zeven politieke partijen in de gemeenteraad: waarom VoortvArend Voorst?
Tijdens de cursus Politiek actief maakten we ook een rondje langs alle fracties. Ik merkte dat een partij als VVD-Liberaal2000 bij me paste maar raakte ook in gesprek met Arend Jansen, toen nog alleen, als LijstArend. We hadden direct een fijne klik.
Samen met Lianne van den Brand, die ook de cursus volgde, zijn we het gesprek met Arend aangegaan. Het klikte enorm en het volgende moment stonden we aan de wieg van VoortvArend Voorst.
En inmiddels ben je fractievoorzitter van een van de coalitiepartijen
We hadden bij de start helemaal niets, geen naam, geen plan. We hebben in een maand of drie/vier alles besproken. Over de kleur van de partij, mijn paarse auto bijvoorbeeld of hoe komen we aan geld? We gingen plantjes uitdelen op de markt, iedereen aanspreken en vragen of mensen het leuk vonden om aan te sluiten.
In die periode zijn we ook met de drie andere, huidige coalitiepartners bij elkaar gekomen. Wat gaat er mis en moet anders? Hoe staan wij erin en wat gaan we dan anders doen?
In 2026 zijn er opnieuw gemeenteraadsverkiezingen. Als partij zul je onderhand aan de bak moeten voor het programma.
VoortvArend Voorst zie ik groeien naar 4 tot misschien wel 6 zetels. We hebben een heel creatief team en een leuke, warme partij. Maar dat betekent ook dat wanneer het gaat lopen, je moet kunnen groeien. We zijn een plaatselijke partij en de inwoners zien dat ook.
Dat is anders dan de partijen die ook landelijk functioneren. Die partijen moeten zich ook houden aan bepaalde landelijke richtlijnen, ze kunnen niet knetter tegen de stroming van het landelijk beleid ingaan.
Heb je voldoende (toekomstige) raadsleden voor die groei?
Dat denk ik wel, al hebben we afgelopen week pas voor het eerst gesproken over verkiezingen. Het zou heel tof zijn om nieuwe mensen bij VoortvArend Voorst te laten aanhaken. En al hou je niet van politiek maar wil je wel stukken schrijven, filmpjes maken of bezig zijn met social media, laat het ons weten en draag bij aan VoortvArend Voorst!
Zou de huidige coalitie CDA, PvdA-GroenLinks, VVD-Liberaal200 en VoortvArend Voorst een nieuwe termijn aankunnen?
Je mag geen partij uitsluiten, je moet openstaan voor wat de kiezer kiest. Kom je er met een partijprogramma niet uit, dan moet je de koers wijzigen. Je moet met elke partij in gesprek gaan, ook al zijn er tegenstrijdige belangen. Soms kom je er niet uit, maar je zou je ook kunnen verbazen over de uitkomsten.
Politiek correct antwoord, maar nu een regelrecht antwoord op mijn vraag.
We vinden elkaar als coalitiepartners denk ik wel. In het vluchtelingenvraagstuk waren we het niet eens, dat zag je ook heel goed. Maar in veel andere grote zaken hebben we elkaar als coalitie wel gevonden.
Op de belangrijkste punten hebben we veel kunnen doen, ook als gehele gemeenteraad. We waren het over de randweg niet eens, maar kijk naar de andere belangrijke zaken zoals de brandweerkazernes en het verkeersplan. Maar ook het betrekken van inwoners, de rollen van de dorpsbelangenverenigingen en de dorpswethouders, dat loopt heel goed.
Tot slot: de toekomst van VoortvArend Voorst en de lokale politiek?
De toekomst? Ik zou het Voorst gunnen dat er nog een partij bijkomt en dat partijen niet te groot worden. Een goede zetelverdeling van partijen is een goede verdeling van belangen. Ik zou ook wensen dat oude raadsleden plaatsmaken voor nieuw bloed, verversen is gezond voor de raad.
Hoewel raadswerk tijdsintensief is en misschien beter past in de agenda van een – bij wijze van spreken – 65Plusser, is het belangrijk dat de stem van de jongere generaties wordt gehoord.
woensdag 15 januari 2025