Eerste open dag bij Land van Ons: rondleidingen, pannenkoeken en een kraam

Empe- Op zaterdag 6 juli houdt Land van Ons voor het eerst een open dag op het perceel in Empe. Tussen 11.00 en 15.00 uur zijn er interessante rondleidingen, pannenkoeken en een kraam. Daarbij is er veel te leren over biodiversiteit en het landschap van de IJsselvallei. Deze open dag is aan de Hommelstraat 2 in Empe. Vanwege de beperkte parkeergelegenheid is het fijn als zoveel mogelijk bezoekers met de fiets komen. Ook is lopen vanaf het treinstation Voorst-Empe mogelijk, dat is ongeveer drie kilometer.

Land van Ons organiseert deze dag samen met pachters en buren. Als pachters zijn Hans Nieuwenburg (biologische boer) en Marin van Sprang (van cidermakerij IESSEL Cider) erbij. En er zijn ook buren die meedoen. Dat zijn Pieter Rijzebol en Jeanine Lagendijk van Hop voor Bier (een kleinschalige hopkwekerij) en boeren Jasmijn van Buul en Ferdi Bouwman van natuurboerderij De Hommelhoeve. Elk uur zijn er twee gratis rondleidingen bij Land van Ons en de buren. Tijdens de rondleidingen leer je meer over planten, dieren, het landschap en biologische landbouw.

Pannenkoekenbakkers

Naast de rondleidingen is een kraam met biologische producten van Land van Ons en er zijn kazen uit de winkel van Hans Nieuwenburg. Voor wie trek heeft, zijn er verse pannenkoeken, gemaakt door vrijwilligers van Land van Ons. Ook koffie, thee en limonade zijn beschikbaar. Daarnaast is het mogelijk producten van natuurboerderij De Hommelhoeve aan te schaffen.

Lange adem

Land van Ons kocht in 2021 zo’n 28 hectare landbouwgrond in Empe en Voorst. Doel is het verbeteren van de biodiversiteit. Dat vergt een lange adem, soms decennia. Tijdens de open dag leer je wat er nodig is om de biodiversiteit te verbeteren en zie je welke stappen al gezet zijn. Ook hoor je welke dieren en planten er nu al leven op de percelen.

Door vrijwilligers zijn er de afgelopen drie jaar honderden struiken en bomen rond de percelen geplant. Het kost enkele jaren voordat die echt gegroeid zijn. Ook is er een keverbank aangelegd en worden de watergangen aangepakt. Een groot deel van de percelen is verpacht aan biologische boer Hans Nieuwenburg, die daar haver, boekweit, rogge en luzerne verbouwt. Daarnaast verpacht Land van Ons een perceel aan de mannen van IESSELcider. Zij hebben een boomgaard geplant, maken bekroonde ciders en zetten zich in voor het behoud van het landschap van de IJsselvallei.

Over Land van Ons

Land van Ons is een landelijke burgercoöperatie die landbouwgrond koopt om de biodiversiteit en het landschap te herstellen. Landbouwgrond blijft daarbij landbouwgrond, maar dan met biologisch beheer en met meer ruimte voor de natuur. Zo worden er bomen en struiken aangeplant en kikkerpoelen gegraven. Er wordt geen mest meer geïnjecteerd en de weides worden kruidenrijker.

Met de inleg van ruim 28.000 deelnemers is al ruim 321 hectare grond aangekocht. Er zijn akkers gekocht op 21 plekken in Nederland. Samen met boeren geeft Land van Ons weer ruimte aan insecten, vogels, kruiden en andere dieren. Iedereen kan meedoen, voor € 40 kun je lid worden van de coöperatie en koop je de eerste vierkante meters grond. Land van Ons wordt gerund door vrijwilligers, alle ingelegde gelden komen ten goede aan de groei van de grond én biodiversiteit.

Foto: Menno Graaf

woensdag 19 juni 2024

Deel dit bericht