“Emoties erkennen, vooral bij kinderen“ (door Rolf Tijssen)

Twello- We zijn allemaal wel eens bedroefd, bang, blij en boos. Niets mis mee. Dit noemen we de basisemoties. Iedereen heeft hier mee te maken. Niemand kan bepalen wat een ander voelt. Emoties liegen niet, ze komen recht uit het hart. Ze zijn er nooit voor niets.

Veel emoties komen onverwachts en kunnen je uit balans halen. Vaak vinden we emoties lastig. Toch zijn ze belangrijk. Je emoties kun je benutten in plaats van ze te onderdrukken, ze hebben een onmisbare functie voor ons en zijn de belangrijkste drijfveer voor ons gedrag. Het brengt mensen in beweging. Emoties ordelijk verwerken bij kinderen is niet iets wat het kind meteen kan Kinderen moeten leren met hun emoties om te gaan. Niet gemakkelijk.

Belangrijk is de hulp van ons als ouder. Zij moeten leren de emoties van hun kind te herkennen, benoemen en vooral accepteren. Bedenk dat jij voor het kind het voorbeeld bent. Het is voor het kind belangrijk om te zien hoe jij er mee omgaat. Vaak willen wij het kind sterker hebben. Vaak wordt er gezegd: “Stel je niet aan, doe eens normaal en gedraag je eens”. Dit noemen we kretologie. Het zijn frustratie uitingen van ons zelf. Het risico dat het kind boos wordt op deze uitdrukkingen is niet ondenkbaar. Als je het met rust en duidelijkheid weet te benoemen, dan kun je je kind beter helpen.

Emoties bij basisschoolkinderen
Kinderen hebben vaak sterkere emoties dan volwassenen. Dit komt onder andere omdat ze nog niet veel levenservaring hebben. Ze kunnen niet terugkijken op eerdere ervaringen die goed zijn afgelopen. Bovendien kunnen ze situaties en gevoelens nog niet (weg) beredeneren. Dat vermogen ontstaat pas rond de leeftijd van 9 jaar.

Boosheid
Boosheid op zich is absoluut geen slechte emotie, maar het is wel één van de emoties waar je kind mee moet leren omgaan. Het gaat erom wat voor een je uiting geeft aan deze boze gevoelens: op een positieve of negatieve manier. Kinderen moeten op een gezonde manier leren hoe zij met boze gevoelens moeten omgaan en begrijpen dat slaan of agressief gedrag niet de oplossing is als zij zich boos voelen. Als je kind erg boos is, heb je de neiging om het te kalmeren, maar probeer dit niet te doen. Leer je kind in plaats daarvan hoe het zichzelf kan kalmeren. Met o.a. complimenten creëer je meer mogelijkheden van begrip dan te wijzen op negatieve gevoelens.

Accepteer de emoties van je kind
Laat je kind weten dat emoties er mogen zijn. Benoem en erken het gevoel van je kind door de reactie begripvol om te zetten. In de drukte van alledag is het accepteren van gevoelens niet altijd even makkelijk. Emoties komen vaak ongelegen. Als je in staat bent om even tijd en ruimte te maken voor de emotie van je kind, zal het eerder rustig worden. In plaats van nog harder schreeuwen voelt het kind zich begrepen, omdat het door jou gehoord wil worden. Kinderen zijn vaak van slag om kleine dingen. Kleine dingen die wij als volwassenen onbelangrijk vinden, maar die voor kinderen heel groot of belangrijk kunnen zijn. Doe je hier niets mee en vind je dit aanstellerij, dan bestaat het risico dat je kind zijn of haar gevoel niet meer met je gaat delen.

Ook wij volwassenen zijn kind geweest. Wij hebben een leerproces mogen meemaken en zijn wie we nu zijn. Kinderen zijn in opleiding en hebben nog een lange weg te gaan. Wellicht wist je deze aanbevelingen al lang, maar toch goed om in de spiegel van het gevoel te kijken voor bevestiging en hiermee aan de slag te gaan.

Erken het gevoel van je kind.

woensdag 15 februari 2023

Deel dit bericht