Twello- Al ruim dertig jaar is zijn naam wereldberoemd in Twello en de wijde regio: Hans Bieze. Hij raakt niet uitgepraat over zijn vak en vertelt anekdote na anekdote. De 61-jarige Bieze heeft naar eigen zeggen een baan die valt in de categorie mensenwerk. “Ik verkoop geen stenen, ik verkoop emotie.”
Bieze begon in 1979 als makelaar voor de makelaarstak van de Rabobank. “Die hadden toen hun eigen kantoren en het unieke was dat ze werkten met eenzijdige courtage. Revolutionair voor die tijd”, blikt Bieze terug. “Ik begon in Apeldoorn, maar al snel wilde ik meer. Midden jaren tachtig ben ik dus in Twello voor mezelf begonnen.” De start viel in een rumoerige tijd, maar Bieze heeft daar nooit problemen mee gehad. “Het ging altijd goed, we breidden als een olievlek uit.” Op het hoogtepunt had Bieze tachtig man personeel in dienst verspreid over negen kantoren. Inmiddels is de makelaardij gecentraliseerd in Twello. “De crisis hakte er ook bij ons in, maar in Twello zijn we altijd door blijven werken en hier heeft niemand er eigenlijk iets van gemerkt. De verkopen gingen gestaag verder.”
Bieze bedient met zijn kantoor de wijde regio met alle facetten van de makelaardij: aankoop, verkoop, taxatie, bedrijfspanden en hypotheken. “Ik ben veel meer dan een makelaar. Ik ben procesbegeleider. Vroeger had je met één A4-tje de boel voor elkaar, tegenwoordig komt er wel wat meer bij kijken. Het is echt meer dan een paar foto’s maken en een woning op Funda zetten.”
Het mooie van zijn werk vindt Bieze het spel. “In feite geldt 1=3”, klinkt het filosofisch. “Het is toch mooi als je niet alleen een woning verkoopt, maar meerdere transacties tegelijkertijd kunt doen. Ik verkoop jouw huis, jij koopt met mij een nieuw huis en de verkoper van dat huis kan ook weer verder.” Bieze gaat prat op service en maatwerk. “De wens van de klant is bij mij heilig, of het nou om een woning van een ton of een miljoen gaat.”
Bieze is voor inbreiden van dorpskernen. “De regio zal krimpen de komende jaren en waarom zouden we dan nieuwe wijken aan de randen van onze kernen optrekken? Als bijvoorbeeld het Veluws College straks verhuisd is, kan er op de plek van het huidige pand toch ook woningbouw komen? Uiteindelijk geldt toch voor veel mensen dat de drie b’s bereikbaar moeten zijn: bus, bakker, bank. Nou ja, pinautomaat dus”, voegt hij lachend toe. In de gemeente Voorst zijn die drie b’s al snel voorhanden. “De gemeente Voorst is voor iedereen. Er zijn voorzieningen, steden zijn in de buurt en er is plek voor iedereen. Duur of goedkoop, links of rechts, stedelijk of landelijk, alles is hier mogelijk.”
Zelf woont Bieze naar eigen zeggen in een prachtig ingetogen huis in Twello. “Vlakbij het AOC met een mooi stuk grond erbij. Heerlijk wonen.” Als Bieze niet aan het werk is, vertoeft hij dan ook graag in zijn domein. “Op vrijdagavond is mijn schoonmoeder er vaak, op zaterdagavond gaan mijn vrouw Conny en ik vaak uit eten. Op zondagmiddag zijn altijd wel een paar van onze vier kinderen met aanhang over de vloer en als we ruimte in de agenda hebben zijn we in onze vakantiewoning in Friesland”, zegt Bieze. “Maar eerlijk gezegd komt dat er niet vaak van, we hebben weinig tijd.” Met zes dagen per week werken blijft er weinig ruimte over voor andere bezigheden.
Behalve de vrijdagavond, die staat vast voor Bieze: “Dan ben ik altijd in Bathmen, al tien jaar lang komen we daar met een stuk of zes vrienden bij elkaar. Even ontspannen en het weekend inluiden.”
En als hij op zaterdagmiddag een paar uurtjes over heeft? Dan verdiept Bieze zich in auto’s. “Ik rij zo’n duizend kilometer per week, dus na een jaar, soms anderhalf, ben ik wel weer toe aan een nieuwe.” Erg merkvast is hij niet, hoewel Mercedes toch wel een voorkeur heeft. “Maar ik mag graag bij een dealer een beetje rondkijken en Google aan het werk zetten op de nieuwste modellen. Nu zoek ik iets met een wat hogere instap, de jaren gaan toch tellen hè…”
woensdag 6 april 2016