Henk Verheul bezorgd over afgraven groot Klarenbeeks gebied

Klarenbeek- Veehouder Henk Verheul, die woont op de grens van Loenen en Klarenbeek, maakt zich grote zorgen over de omvangrijke plannen met de landbouwgronden in Klarenbeek. Het project Lampenbroek is een initiatief van provincie Gelderland, Natuurmonumenten en waterschap Vallei en Veluwe, waarbij Waterschap de trekker is.

Er wordt een gebied afgegraven ter grootte van 77 ha. De diepte van deze afgraving varieert van 20 tot 45 cm. De totale hoeveelheid grond die verplaatst gaat worden bedraagt 250.000 m3 .

Op het informatiebord aan de Klarenbeekseweg (foto) waar hij weleens langs komt staat ‘Herstel verdroogde natuur Lampenbroek’. Dit stoorde hem steeds meer. Om reden dat daar het woord ‘verdroogde’ bij staat. Hij dacht steeds meer van: hier vernatten (Lampenbroek) en dan daar (Veluwe) verdrogen. Verheul werd nieuwsgierig en is toen als eerste stap naar het infopunt aan de Polveensweg gegaan met twee vragen: Wat kost dit project? En als tweede vraag: Graag een uitleg over het opheffen van de verdroging? Daar konden ze hem geen antwoord op geven.

Verdamping
Verheul is zich er toen meer in gaan verdiepen. Hij zegt: “Het Hydrologisch rapport van Aveco de Bondt (14 augustus 2023) die hier bij hoort, staat hierover niets vermeld. Niets over de eventuele gevolgen voor het afvoeren van zoveel grond uit dit gebied, als over de verdamping die plaats gaat vinden in het gebied als ook de gevolgen voor de Veluwe. Ik heb de hydroloog van het waterschap gesproken en gevraagd of hij mij kon uitleggen hoe dat zat met die verdroging in het totale gebied. Ik kwam hier niet verder mee”.

Remmende werking
Verheul verder: “Deze grond die hier al duizenden jaren het gebied heeft bepaald, wordt hier zonder pardon afgevoerd naar elders, dus buiten het gebied. Een heel onnatuurlijk gebeuren. Deze grondlaag heeft altijd gezorgd voor een remmende werking van het kwelwater vanuit de Veluwe richting de IJssel. Het bestaande ecosysteem wordt geheel teniet gedaan. Dat komt nooit meer terug. Zal ook niet meer kunnen, waar haal je al die grond weer vandaan? De eventuele gevolgen zijn nu niet te overzien. Bij het informatiepunt werd mij verteld, dat het grondwater straks 5 cm onder het afgegraven gebied zal komen te staan. Daardoor zal het afgegraven gebied altijd (het hele jaar) zeer nat zijn door het kwelwater dat vanaf de Veluwe dit gebied intrekt/omhoog komt. Bij een oppervlakte van 77 ha is 770.000 m2, welke afgegraven wordt, zal deze verdamping gigantisch zijn. Door deze verdamping zal de verdroging op de Veluwe alleen maar toenemen, ook drinkwaterbedrijven hebben/krijgen hier mee te maken. Het probleem van verdroging in Nederland wordt met zulke projecten niet opgelost, enkel verergert”.

Veluwe lek
Verheul vervolgt: “Dit is inmiddels al het vierde project zover ik weet, anderen zijn: Project Soerensebroek, ten zuiden van Hall, de Eerbeekse hooilanden en nu Lampenbroek en er zijn al plannen om dit ook te doen ter hoogte van Heerde. Ze steken de hele Veluwe lek. Dit moet gestopt worden. Ik zie het als speeltjes van de groene lobby. Dit is verkwisting van veel gemeenschapsgeld”’.

Stil gelegd
Het werk is al een tijdje geleden stilgelegd. Men was al een paar maanden bezig met het afgraven en afvoeren van grond. Nu blijkt dat er bij de gemeente Voorst een handhavingsverzoek is binnengekomen, omdat de vergunning(en) niet op orde waren. Het Waterschap is gelijk begonnen met het regelen van een Omgevingsvergunning voor het afgraven.

De boer vraagt zich af: “ Waarom kiezen zij voor deze strategie. (Dit is geen foutje) Je komt er niet achter. Heeft het waterschap alle vergunningen wel voor elkaar? Zowel bij de gemeente Voorst, Apeldoorn alsook van de provincie?’

woensdag 21 augustus 2024

Deel dit bericht