Regio- Humanitas helpt mensen met het schrijven van hun levensverhaal. Dat kan een boek zijn over het hele leven of over een betekenisvolle periode die mensen af willen sluiten. Losse verhalen of chronologisch, vrolijk en minder vrolijk. Het gaat er om dat iemand graag iets wil delen met anderen, vrienden, familie vertelt de coördinator Gerrie Nieuwenhuis van het levensboek van de vereniging Humanitas Deventer/Voorst.
“Ik wist al een tijd dat ik de gebeurtenissen uit mijn leven graag op papier wilde hebben”, vertelt mevrouw N. die haar levensverhaal liet optekenen. “ Ik was er al eens aan begonnen maar het lukte mijzelf niet. Op een dag las ik in de krant over Humanitas die mensen helpt met het schrijven van hun levensverhaal. Ik dacht, díe ga ik bellen!” En zo is het gekomen.
“Ik zei bij de kennismaking met de schrijver, ik weet niet of ik alles vertel want het is geen vrolijk verhaal. Toen we eenmaal samen op weg waren, meer aan elkaar gewend raakten, had ik geen bedenkingen meer. Ik vertrouwde de schrijver mijn hele verhaal toe en dat luchtte mij op”
“Het is heel bijzonder om zo met elkaar op te trekken en deelgenoot te worden in iemands leven, je zou het intiem kunnen noemen” zegt Gerrie Nieuwenhuis. “Levens zijn boeiend! We vinden het heel belangrijk dat de verteller zich in al het geschrevene herkent. En ik was dan ook heel blij toen mevrouw N. bij het eerste ik concept zei:
“Ik vind het mooi. Ja, zo is het voor mij geweest, het is mijn beleving van mijn werkelijkheid.”
Het was mooi haar zo trots te zien.
“Een andere dame zei bij de eerste afspraken, ach zoveel stelt het allemaal niet voor, maar gaande weg begon ze het steeds leuker te vinden om over zichzelf en haar ontwikkeling te praten en te lezen. Nu belt ze soms blij op omdat andere familieleden het zo leuk vinden over het leven op het platteland te lezen. Ze herkennen tradities en gewoontes, beleven ook een soort zoete herinnering.” ‘ja zo ging dat.’
“Een levensverhaal gaat lang niet altijd om trieste -of nare dingen. Het geeft meestal een beeld van hoe een leven of iets in het leven verlopen en beleefd is. Een verteller zei laatst “ik wil dit aan de vergetelheid onttrekken, zou toch jammer zijn wanneer het zo maar verdwijnt?”
“Zo heeft ieder zijn eigen reden om dit proces aan te gaan. Het is een proces wat vaak een half - tot een jaar duurt. Met uiteindelijke een mooi product namelijk een boekje met jouw verhaal.” zegt de coördinator van het project.
Uit onderzoek blijkt het vertellen van je verhaal belangrijk en zinvol te zijn. Door het te vertellen gaan mensen hun leven opnieuw- en soms anders waarderen. Ze ervaren grip en voldoening, kunnen ervaren met anderen delen.
Het project levensboek is in Deventer en omgeving nog vrij nieuw. Het boek van mevrouw N. was de eerste voor het project maar inmiddels komt het derde boek bijna uit. De schrijver werkt op vrijwillige basis. De verteller betaalt alleen de kosten voor het drukken van het boekje en dat is afhankelijk van de oplage en de uitvoering. Maar u kunt denken aan een bedrag van 150 tot 200 euro bij een oplage van 10 stuks.
Mocht u denken dat is iets voor mij of misschien schiet een naam van iemand anders u te binnen mail dan naar levensboek.deventer@humanitas.nl of bel Gerrie Nieuwenhuis tel. 06 15568332. Zowel schrijvers als vertellers zijn van harte welkom. Ook komen we graag in contact met schrijvers die de Arabische – of Turkse taal beheersen.
woensdag 30 oktober 2024