Klarenbeek- “Een dorp wordt gemaakt door mensen, met de neus de goede kant op en het hart op de goede plek. En daar wordt het leven toch zoveel makkelijker van…”
Met deze tekst opende Peter Buijserd, voorzitter van het Klarenbeeks Belang, afgelopen donderdagavond de informatieavond over de plannen die de gemeente Apeldoorn voor Klarenbeek in petto heeft. De avond werd georganiseerd in samenwerking met enkele bezorgde bewoners om Klarenbekers en andere belangstellenden de impact van de plannen te laten zien. Maar ook om de projectleider van de gemeente te laten weten hoe Klarenbeek tegen deze plannen aankijkt.
Massale opkomst
Er werd massaal gehoor gegeven aan de oproep naar deze avond te komen. De bovenverdieping van het MFC zat bomvol.
Buijserd begon met een korte terugblik naar vorig jaar april. Toen presenteerde de gemeente haar plannen voor het Zuidrand-gebied; het gebied ten zuiden van de A1, tussen de Arnhemseweg en de A50. 3000 woningen, 150 hectare zonnepanelen en 105 hectare natuur, dat was de opgave voor het gebied. Daarbij werden er twee conceptplannen gepresenteerd waarvan Klarenbekers zich te pletter schrokken. In november jl. kwam daar nog een schepje bovenop door een artikel in De Stentor. Daar was namelijk in te lezen dat er in de Stedendriehoek mogelijk 30.000 woningen gebouwd gaan worden, waarvan Apeldoorn er tweederde voor haar rekening zou kunnen nemen. Wat staat Klarenbeek nog meer te wachten?
Update gemeente
Astrid Sluis, de projectleider van de gemeente, gaf aan dat de concepten van april geen status meer hebben. Er komen nieuwe ontwerpen. Na april heeft de gemeente zo’n 80 huiskamergesprekken gevoerd met bewoners. Binnenkort worden de bevindingen daarvan in een verslag voorgelegd aan het college en de gemeenteraad en op de website www.apeldoorn.nl/zuidrand geplaatst.
Verschillende sprekers
Hierna spraken verschillende Klarenbekers de projectleider en de aanwezigen toe. Lambert Brink namens de agrarische ondernemers in het gebied. Erik Neuteboom vertegenwoordigde de inwoners van het Hooiland. Verder waren er sprekers namens de kinderopvang en de basisschool, de sportclub en de ondernemersvereniging. Ook huisarts Machteld Bogchelman gaf haar visie op het geheel. Dat ook de jongeren in Klarenbeek niet achter de plannen van de gemeente staan, verwoordden Inge Kruimer en Fleur van Schaik op een mooie manier. Wilco Nieuwenhuis tenslotte lichtte het dorpsplan toe waar op dit moment aan gewerkt wordt in het dorp en riep Apeldoorn op dat mee te nemen in de planvorming.
De belangrijkste punten die tijdens naar voren kwamen, waren:
• Behoud van het dorpse karakter: Klarenbeek wil geen wijk van Apeldoorn worden, maar een zelfstandig dorp blijven.
• Geen gedwongen uitkoop van agrariërs: Ondernemende boeren met bedrijfsopvolging willen graag blijven opereren in dit gebied.
• Behouden van de groene buffer: Er moet een groene buffer blijven tussen Apeldoorn en Klarenbeek en die natuur moet worden ingevuld door agrariërs. Geen woningbouw/zonnepanelen-velden over de A50.
• Betaalbare woningen: Iedereen snapt dat er woningen nodig zijn, maar de grootschaligheid roept weerstand op. De vraag naar betaalbare woningen voor de jeugd is groot, maar huizen met een vraagprijs van €400.000 worden door veel jongeren als onbetaalbaar beschouwd.
• Zorgen over voorzieningen: De basisschool, kinderopvang en sportclubs zitten nagenoeg vol en de huisartsenpraktijk wil haar capaciteit benutten voor Klarenbeek zelf. Ondernemers zien kansen door een groter afzetgebied, maar maken zich zorgen over hun eigen uitbreidingsmogelijkheden.
• Betrokkenheid: Klarenbekers willen gehoord worden en betrokken bij de plannen en hebben behoefte aan contact met de gemeenteraad.
Na de sprekers werd er ruim de tijd genomen voor reacties uit de zaal en werd de oproep gedaan om op het verslag te mogen reageren voordat het naar het college en de raad wordt gestuurd. In de eerste helft van 2025 worden de nieuwe plannen verwacht. Wordt vervolgd dus.
woensdag 22 januari 2025