Landgoed Klarenbeek in de toekomst

Klarenbeek- Landgoed Klarenbeek is 90 ha groot en uniek vanwege de industriële oorsprong. Het landgoed bestaat uit een landhuis, monumentale fabriekspanden, waaronder twee ketelhuizen en twee schoorstenen, totaal negen rijksmonumenten, woningen, een park, bos, natuur- en landbouwgrond. Er zijn nieuwe impulsen nodig ter versterking van het landgoed. Afgelopen woensdag 23 april werd uitleg gegeven door Jan Richard en zijn vrouw Rikie Krepel in het deels gerenoveerde ‘De Zagerijzaal’.

Voorgeschiedenis
Sinds 2000 zijn er leegstand monumentale fabriekspanden, de exploitatie kwam onder druk te staan en om de toekomst van het landgoed met alle waarden die het heeft veilig te stellen waren er nieuwe impulsen nodig. In 2006 werd er een masterplan met gemeente en provincie opgesteld waarin de ontwikkelingsrichtingen aangegeven zijn. Er is gekeken naar de ontwikkeling van het gehele landgoed met al haar functies. In 2007 werd gestart met het uitwerken van de ontwikkelingsrichtingen en rentmeesterkantoor Eelerwoude biedt ondersteuning bij het beheer. Doel is het landgoed duurzaam te ontwikkelen en versterking van de cultuurhistorische, recreatieve, landschappelijke en maatschappelijke waarden, wat uiteindelijk heeft geleid tot de landgoedvisie.
Het kenmerk van het landgoed is de diversiteit en kan opgedeeld worden is vijf verschillende gebieden, namelijk: het fabriekscomplex, het landhuis en oranjerie met historische parkaanleg, de maatschappelijke enclave, kerk, school, begraafplaats, de bossen en landerijen en de cultuurhistorische beekloop en waterval.
Monumentale fabriekspanden
De zagerij wordt een multifunctionele ruimte waar recepties, diners, vergaderingen, seminars en andere zakelijke bijeenkomsten kunnen plaatsvinden. De slijperij wordt trouwlocatie en zal daarnaast dienen als vergaderplek, workshops voor kleinere groepen. Daarnaast komt er een theetuin met aangrenzende binnenkamer.
Share / werkplaats
Om de bezoekers meer te kunnen bieden heeft de provincie Landgoed Klarenbeek met Middachten geselecteerd voor een share project. Share is een Europees project en heeft als doel oude ambachten en beroepen weer in beeld te brengen, zodat deze kennis niet verloren gaat. Dit project wordt hoofdzakelijk met vrijwilligers gedaan. De familie is bezig met een restauratieatelier voor antieke meubels. Zij willen hier ook stageplekken bij creëren. Daarnaast gaan zij oude machines uit de sigarenkistenfabriek plaatsen. Door middel van foto’s en tekstverhalen zal hier worden aangeven hoe het vroeger ging in de sigarenkistenfabriek.
Oral history
Oral History of ‘mondelinge geschiedenis’, is een interviewtechniek waarmee ervaringen van mensen worden vastgelegd, het leven van alledag. Dit is zeer waardevol, wat nu nog levende geschiedenis is, is dat straks niet meer. Het gebruik van Oral History zal ook Bij Krepel plaatsvinden. Want persoonlijke verhalen spreken het publiek aan en de identiteit van het dorp blijft zo behouden. Mensen die voelen voor een cursus Oral History kunnen zich bij Krepel opgeven.
Het landhuis met park en oranjerie
Het huis met oranjerie zal gerenoveerd worden en weer in originele staat worden teruggebracht. De provincie heeft in het kader van energietransitie het huis helemaal onderzocht en gekeken hoe het huis op een energiezuinige manier kan worden verwarmt en van elektriciteit kunnen voorzien. Eventueel op basis van eigen energievoorziening. We gedacht wordt aan zonnepanelen, een watergedreven rad of turbine en palletkachels / biomassa. De start is medio 2014 gepland. Aan de hand van oude foto’s heeft tuinarchitect Robert Broekema een plan gemaakt voor de tuin en het park. Op de plek van de te slopen schuren zal weer een historische moestuin komen met bijbehorende kas. In deze kas kan een landgoedwinkel komen.
Nieuwe economische drager
Als nieuwe economische drager en ter compensatie van de sloop van twee droogschuren, een woning en een recreatiewoning zijn vier bouwkavels toebedeeld. De nieuw te bouwen woningen moeten de relatie tussen landgoed en omgeving versterken. Twee woningen aan de Hoofdweg / Kopermolenweg gaan de verbinding vormen tussen de mensen in het dorp en het landgoed. Daarnaast zullen er twee woningen komen aan de zuidzijde van het landgoed (Postweg). De materialen en uitstraling van de woningen zullen relateren aan het landgoed. Ze zijn modern vormgegeven, waardoor het een toevoeging van deze tijd is aan het landgoed.
Tegenprestatie bouwkavels
De schuren en woningen zullen door zorg van de familie worden gesloopt. Een nog goed herkenbare enk, gelegen bij de landweg, zal worden hersteld. Alle lanen worden behouden door regelmatig onderhoud. Hier en daar zullen zitbankjes worden geplaatst. Het paardespoor: Vroeger liep dit spoor van het station tot aan de fabriek. De bomen voor de sigarenkistjes werden zo aangevoerd. Een deel van dit spoor is al voetpad en zal verder uitgebreid worden. De Veluwse bandijk ligt ook voor een deel op het landgoed en zal hierop aansluiten.
Hondenlosloopgebied: Het landgoed grenst direct aan de bebouwing in de kern van het dorp dus worden alle honden hier uitgelaten. Om hinder aan flora en fauna te beperken moet er een kleine zone gecreëerd worden voor losloophonden om verder overlast en verstoring van de natuur te voorkomen. Verder zal met zichtlijnen, hagen en bloemenvelden de schoonheid van het landgoed nog meer versterkt worden.
Waterval en beek
De historische beek is zeer belangrijk geweest voor de ontstaansgeschiedenis en is nog steeds te herkennen als een belangrijke drager van het landgoed. De schouwpaden langs de beek zullen beter worden afgeschermd. De kademuren van de beek voor het kantoor zullen worden gerestaureerd. Een turbine of rad kan in de toekomst geplaatst worden om energie op te wekken.

woensdag 30 april 2014

Deel dit bericht