Lezing van de Oudheidkundige Kring Voorst: Hugenoten en de Waalse Kerk

Wilp- Op donderdag 28 september organiseert de OKV een lezing bij De Pompe in Wilp. Aanvang 20.00 uur, leden vrije toegang. Niet leden 5 euro entree. De spreker, de heer Henk van Asselt, is lid van de Eglise Wallonne in Zwolle. Hij zal u in zijn lezing vertellen over de geschiedenis van de Waalse Kerk en hoe de huidige leden hun geloof belijden en beleven.

Hugenoten zijn aanhangers van het calvinisme, de Franse vorm van het protestantisme. Dit geloof verspreidde zich in het zuiden van Frankrijk op de voedingsbodem van het “ketterse” geloof van katharen, ook wel albigenzen genoemd. Dit werd in de eerste helft van de 13e eeuw tijdens een aantal kruistochten door de kerk van Rome met behulp van de koning van Frankrijk uitgeroeid.

Twee eeuwen later was er een nieuwe religieuze stroming, calvinisme genoemd, die zich in Frankrijk verbreidde en dan met name in Normandië. Het aantal hugenoten wordt in het midden van de 16e eeuw op een half miljoen geschat. Talrijke adellijke families gingen over tot het calvinisme en gaven het macht en aanzien. Ook aan het koninklijk hof in Parijs was hun invloed groot.

De herkomst van het woord Hugenoten is onduidelijk. Er zijn meerdere mogelijke verklaringen voor.

De Walen (Hugenoten) moesten vluchten voor de Franse Koning, Lodewijk XIV, die in 1685 het Edict van Nantes, dat de Franse protestanten vrijheid van godsdienst gaf, had herroepen. Velen van hen trokken naar de noordelijke Nederlanden. Ook toen nam Nederland al vluchtelingen op.

De kerkdiensten worden nog steeds gehouden in de Franse taal. Frans was ook de hoftaal van Willem van Oranje en zijn nazaten. Zo is een Franse kerk ontstaan die zich later verenigde met de vluchtelingenkerk tot de Waalse Kerk.

woensdag 27 september 2017

Deel dit bericht