Bussloo- Na twintig jaar komt er een einde aan het populaire hardloop- en wandelevenement Rondje Bussloo. Volgens organisator Titus Mulder, die dit nieuws op facebook bekendmaakte, is het niet langer mogelijk de inschrijfkosten op een acceptabel niveau te houden doordat Bussloobeheerder Leisurelands een hogere vergoeding vraagt. “Ik ga vanaf heden de lopen elders in de gemeente houden, dat scheelt mij en de deelnemers een hoop geld.” Door Rudi Hofman
Mulder rekent voor dat deelname aan het Rondje Bussloo nu inclusief parkeren, afhankelijk van het seizoen, 13 of 16 euro zou kosten, terwijl dat voorheen gemiddeld 8 euro was: “Deze prijzen staan niet in verhouding tot het type loopevenement. De meeste lopers komen niet uit de buurt en komen met de auto naar Bussloo; ze hebben ook spullen bij zich.”
Parkeergeld
Leisurelands rekent per deelnemer een legesbedrag van 1,95 euro en de parkeerkosten zijn 3 euro in het laag- en 6 euro in het hoogseizoen. “Tot voor corona kocht ik de parkeergelden af. Dan werd er een schatting van het aantal deelnemers verwacht en kostte het mij bijvoorbeeld 100 euro voor 100 auto’s, of de beheerder gaf mij een uitrijpas”, aldus de organisator. Mulder begon in 2002 met Rondje Bussloo. Hieraan deden de eerste keer 100 lopers mee. “Het succes van dit evenement ligt niet aan Leisurelands maar aan mij. Vlak voor corona zaten we op een totaal van 7700 deelnemers.” Mulder zegt dat Leisurelands als autonoom bedrijf zelf mag bepalen wat ze met haar plassen doet. “Het is alleen jammer dat dit de hardloop- en wandelsport nekt.”
Onderscheid
Kees Rutten, directeur-bestuurder van Leisurelands, heeft de facebookpost van Mulder gelezen en wil daar graag op reageren: “Vroeger werd door ons voor groepen vanaf 20 personen een bepaalde vergoeding in rekening gebracht. Dit gold ook voor schoolklassen en scoutinggroepen. Twee jaar geleden hebben we onderscheid aangebracht tussen profit- en non-profit evenementen.”
“Voor bijvoorbeeld Swim to Fight Cancer maar ook de Nieuwjaarsduik rekenen we geen leges. Voor (semi) commerciële evenementen wel waarbij de hoogte afhangt van het type evenement en tijdstip. Voor hardloopevenementen rekenen we afhankelijk van de situatie inderdaad ongeveer 1,95 euro per deelnemer, maar bij Ground Zero ligt dat bedrag per bezoeker een stuk hoger. De opbrengsten gebruiken we om de gebieden gratis toegankelijk te houden”, zegt Rutten.
Bovenstaande toont volgens Mulder aan dat bij de tariefbepaling door Leisurelands sprake is van willekeur: “Ik stop met Rondje Bussloo en dat ligt niet aan mij, maar aan Leisurelands.”
Bedrijfsfeest
Rutten zegt dat in Mulders besluit om met Rondje Bussloo te stoppen meer meespeelt dan alleen het kostenverhaal. De ondernemer beaamt dat hij ook gefrustreerd is doordat hem onlangs ‘een groot evenement door de neus is geboord’. Hij dacht een bedrijfsfeest bij zijn Strandhuys de Enk te kunnen houden, maar dat moest uitwijken naar het evenemententerrein. Volgens Rutten mede omdat er sprake was van versterkte muziek “en de gemeentelijke regels staan die alleen toe op het evenemententerrein.”
Er was inderdaad sprake van versterkte muziek, zegt Mulder. “Maar dat mag volgens mijn vergunning tot twaalf keer per jaar. Dus dat argument geldt niet. De organisatie die hier het feest wilde geven, had specifiek voor Strandhuys de Enk gekozen om zijn unieke uitstraling en locatie. Leisurelands heeft dit verboden en gaat vervolgens zelf, buiten mij om, met de organisatie aan de praat om het feest alsnog op Bussloo te houden. Hierdoor kon zij legesgelden opstrijken.”
Te koop
Titus Mulder is zwaar teleurgesteld: “Ik ben Strandhuys de Enk mede begonnen omdat ik traffic kan genereren bij evenementen. Nu kan dat ineens niet meer. Evenementen met meer dan 500 deelnemers moeten op het evenemententerrein. Door de moeizame samenwerking wordt het combineren van StartFinish-evenementen en De Enk bijna onmogelijk. De combi was perfect geweest, maar nu moet ik kiezen tussen horeca en evenementen. Het is een unieke locatie en De Enk loopt gelukkig fantastisch, maar ik laat me niet de lol van het hardlopen afpakken. Daarom heb ik Strandhuys de Enk te koop gezet.”
De laatste editie van Rondje Bussloo was op 27 maart van dit jaar
woensdag 6 juli 2022