Twello- Het werd een knalfeest afgelopen woensdag. Rond 18:00 uur kwamen de eerste gasten naar het Griekse Specialiteiten en Tapas Restaurant Mykonos. Kijkend naar buiten op een enorme afbeelding van een stukje zonnig Griekenland, dat het zicht op de bouwcontainers ontneemt, waande men zich al in Griekse sferen. En dat werd nog eens versterkt door de gezellige sfeer en de Griekse live music. Niet iedereen vond een zitplaats, maar er werd gesmuld en geproefd van koude en warme gerechten en zelfs van een dessert. En herhaaldelijk werd de Sirtaki gedanst tot middernacht.
De ingehuurde horecamakelaar Nikolaas zag het onmiddellijk: ‘Georgios Charatsidis is een bevlogen en zeer getalenteerde topkok. Het is geen verspilde tijd om hem te helpen een eigen zaak op te starten’. En zo geschiedde. Eigenaar Georgios, zijn vrouw en twee dochters komen uit Thessaloniki, waar hij jarenlang chef-kok was in bekende horecagelegenheden en hotels. Toen hij op een dag met z’n gezin ook naar Deventer vertrok, waar reeds familieleden van hem woonden, ontdekte men al snel zijn kwaliteiten. In Zoetermeer heeft hij zich vervolgens zes jaar lang in Restaurant Parthenon als chef-kok bewezen. Met zijn ervaring en vele kwaliteiten begeleidde hij ook andere startende ondernemers.
“Van het één kwam het ander”, zegt Nikolaas, “en zo kwam Twello in het vizier en werd de knoop doorgehakt, hier een Grieks Restaurant te beginnen”. Nikolaas raakt niet uitgepraat over de eigenaar: “Verwacht niet dat in dit restaurant uitsluitend vlees wordt geserveerd. Er is een keuze aan verse vis zoals dorade, kabeljauw, zalm, zeebars, calamares, grote gamba’s en mosselen. Er is ook een visschotelmix en er zijn heerlijke vegetarische maaltijden en pastagerechten. En let op: Georgios werkt uitsluitend met kakelverse producten. Voor zijn Griekse en Mediterrane gerechten doet hij dagelijks boodschappen.” En inderdaad, Georgios is van mening dat een goede kok belangrijk is, maar minstens zo belangrijk is de kwaliteit van de gerechten. Zijn vrouw en één van de dochters werken enthousiast mee in de zaak. Ook over de reacties van Twellonaren is Nikolaas erg enthousiast: “We zijn hier met liefde ontvangen. Mensen waarderen de variatie aan horecaondernemingen. Wij zijn persoonlijk benaderd maar ook via face book ontvangen wij leuke berichten. Wij voelen ons hier welkom”.
Eregast is burgemeester Jos Penninx, eveneens liefhebber van de Griekse keuken, zo laat hij uitschijnen. Hij denkt terug aan twee rondtochten door Griekenland in de caravan met vrouw en kinderen langs alle beroemde plaatsen uit de Griekse oudheid en heerlijk eten bij plaatselijke ondernemers. “Het nieuwe restaurant is een aanwinst voor Twello”, zegt hij en benadrukt dat het gemeentebestuur erg blij is, dat het horeca-aanbod inTwello Centrum verbreed wordt met de Griekse keuken. Bij deze gelegenheid wijst hij nog eens op alle georganiseerde evenementen, zoals de langste Vaderdagtafel in Nederland, de Culinaire Wandeling en het Mode Event. “Er is beleving gekomen in Twello Centrum. Ook zijn wij er trots op dat ondernemers in Twello Centrum Nederlands kampioen zijn geworden. Er wordt in ons dorp unieke kwaliteit geboden”. Hij heet de eigenaren welkom en eindigt met ‘Kali Orexi’ en dat betekent: ‘Eet smakelijk’.
Op maandag is het restaurant gesloten. Tot eind maart is het open van 16:30 uur tot 21:30 uur en in het weekend tot 22:00 uur. Met de samenstelling van de tapaskaart is men nu druk bezig en elke dag zullen er andere tapas-schotels geserveerd worden. Ook voor slechts een kop koffie met een Grieks hapje is iedereen welkom.
woensdag 16 maart 2016