Onthulling kunstwerk ‘Solidflow’ bij rioolwaterzuivering Terwolde

Terwolde- De rioolwaterzuivering aan de Bandijk in Terwolde is volledig vernieuwd. De opening daarvan werd maart dit jaar al gevierd. Op donderdag 10 oktober jl., de Dag van de Duurzaamheid, was er de onthulling van een kunstwerk door burgemeester Paula Jorritsma-Verkade en dijkgraaf Marijn Ornstein. Het kunstwerk is gemaakt door kunstenaar Cecilia Rebergen. Door Jos Bosch

Het is een soort goed bewaard geheim, hetgeen zich achter de gesloten hekken van Bandijk 3 in Terwolde afspeelt. Het betreden van het terrein door publiek is vanwege veiligheidsmaatregelen niet toegestaan. Toch maakt het altijd wel nieuwsgierig wat zich daar allemaal afspeelt. Die gedachtegang is onder meer inspiratie geweest voor kunstenaar Cecilia Rebergen om te komen tot het kunstwerk, dat bovenaan de dijk voor iedereen is te bewonderen.

Zelf noemt ze het ‘speelse baldadigheid’ waarbij de kunstenaar aangeeft, het werk met zware materialen het leukst te vinden. Daarbij laat ze zich ook leiden door de te gebruiken materialen met onder meer de vraag: wat kunnen ze? Wat haar het meest trots maakt is, dat dit haar eerste werk is uit volledige recycling. En dat sluit ook naadloos aan bij de visie van haar opdrachtgever, Waterschap Vallei en Veluwe.

‘Wat gebeurt daar?’

Veel inwoners van Terwolde en omgeving als ook passanten stellen zich die vraag. ‘Iets met water zuiveren’ maar daar houdt het meestal ook wel bij op. Die vraag over dat haast mysterieuze werk was inspiratiebron voor de kunstenaar. De werkzaamheden achter de gesloten poort worden symbolisch zichtbaar voor iedereen. De gebruikte materialen kwamen beschikbaar na de renovatie.

Het beeld is een opengewerkte inkijk in de werking van onderdelen, doordat Rebergen materialen heeft open gezaagd. De zwarte transportband symboliseert het water dat zich voortbeweegt door de installatie.

De renovatie van de installatie

De rioolwaterzuiveringsinstallatie Terwolde zuivert het rioolwater van voornamelijk de gemeente Voorst en een deel van Apeldoorn. De installatie uit 1977 met een grootschalige renovatie in 1988, was sterk verouderd. Om ook op de langere termijn het rioolwater goed te kunnen blijven zuiveren én te voldoen aan de nieuwe wet- en regelgeving, is het geheel op circulaire wijze gerenoveerd. De start hiervan was in 2021 en werd december 2023 afgerond.

Er is gekeken naar hergebruik van bestaande installaties, onderdelen en materialen. Zo zijn ook bij het bedrijfsgebouw zoveel mogelijk tweedehands materiaal toegepast. Tevens is rekening gehouden met de bestaande groenvoorzieningen. De rioolwaterzuivering is toekomstbestendig gebouwd, volgens nieuwe technieken met veel aandacht voor circulariteit en duurzaamheid. (Bron: Waterschap Vallei en Veluwe)

Drinkbare rivieren

De Nederlandse filosoof en ecoloog Li An Phoa liep 15.000 kilometer over vier continenten, waarbij ze zich continu de vraag stelde hoe rivieren weer drinkbaar konden worden. Sinds haar ontdekkingstocht vraagt ze aandacht voor de schonere leefomgeving en spoort ze de mensheid aan om actie te ondernemen. “Schoon water heb je niet zomaar” aldus burgemeester Paula Jorritsma-Verkade, waarbij ze ook verwijst naar de recente problemen bij waterbedrijf Vitens, waardoor inwoners van Apeldoorn en omgeving langere tijd geen water uit de kraan konden gebruiken. Maar ook met deze nieuwe zuivering is het niet zo, dat we morgen water uit de IJssel kunnen drinken.

Dijkgraaf Marijn Ornstein roemt de circulaire werkwijze. “Daar is moed voor nodig” aldus de dijkgraaf en het beeld roept op om je te verdiepen in de vraag ‘wat gebeurt hier nou’. Het kunstwerk Solidflow is een brug tussen het water en de vraag, hoe maken we het weer schoon.

De bandijk is geliefd bij voetgangers en fietsers, waarbij je op sommige plekken de IJssel bijna aan kunt raken. Hoewel de dijk nog is afgesloten vanwege de werkzaamheden verderop bij het gemaal Baron van der Feltz, kan het kunstwerk wel worden bezichtigd door de omleidingsroute langs restaurant ’t Nieuwe Diekhuus te volgen.

woensdag 16 oktober 2024

Deel dit bericht