Op stap met een blije chauffeur op de buurtbus

Bussloo- 23-02-25 In oktober vorig jaar mocht ik de 600.000ste passagier van de buurtbus Stedendriehoek in het zonnetje zetten. Na afloop was er koffie en taart voor de vrijwilligers die de buurtbusvereniging bemensen.

Ik deed de belofte om nog eens terug te komen om mee te rijden. Dat knoopte voorzitter Martin Rothengatter in zijn oren en zo stapte ik afgelopen woensdag in de buurtbus op station Twello bij chauffeur Joop Veldhuis (71).

“Wat wil een mens nog meer?”
Joop is geboren en getogen Teugenaar. Razend enthousiast over de gemeente Voorst (“prachtige natuur”) en in het bijzonder over ‘zijn’ Teuge en Twello. “Alle voorzieningen zijn er, wat wil een mens nog meer?” De uitspraken die Joop heeft zijn stuk voor stuk kostelijk en zeggen alles over hoe hij in het leven staat. Dat het doodnormaal is om je in te zetten voor een ander; “als iedereen elke week drie uur vrijwilligerswerk deed, zou het er een stuk beter uitzien.” Over zijn motivatie om als buurtbuschauffeur te rijden, vertelt hij dat het mes aan twee kanten snijdt. “Ik ken teveel mensen van mijn leeftijd die de (snel)weg niet meer op durven. Je moet het rijden blijven oefenen, dan blijf je er handigheid in houden.”

Kalverschetser
De voormalig kalverschetser is een filosofisch chauffeur. Hij is verstaat de levenskunst, weet wat hem gelukkig maakt en richt het leven daar zoveel mogelijk naar in; zijn vrouw, zijn drie kinderen en vijf kleinkinderen, zorgen voor de dieren op zijn hobbyboerderij, zoals hij dat zelf noemt. Zijn diensten op de buurtbus zijn erop ingesteld. Doorgaans is Joop ‘op route’ te vinden tussen half tien en half één ’s middags. Daarvoor moeten de dieren worden verzorgd; Blauwe Texelaar schapen, Black Angus koeien en paarden.

Nog even terug naar zijn vroegere beroep: een kalverschetser was de maker van de kalverschets, een document waarop de kleuraftekening of het vlekkenpatroon van een kalf werd weergegeven. Van 1933 tot en met 1991 was het een wettelijk verplichte registratie in de rundveehouderij. Het was een soort paspoort dat bij het betreffende dier hoorde. In 1992 ging in Nederland de registratie van runderen over van de schets op het oormerk.

Thermen Bussloo
Als ik de bus instap volgen er nog twee passagiers. Een jongedame uit Twello die bij koud weer de bus pakt om naar haar werk bij Thermen Bussloo te gaan. De andere passagier heeft een dagje sauna voor de boeg. “Ik hoef niet ver te reizen vanuit Deventer, maar ik kwam er vroeger ook al toen ik in Amsterdam woonde.” Joop levert hen af voor de deur bij een bevroren fontein. Intussen is ook scholier Floris ingestapt. Hij rijdt vaker mee en maakt een gezellig praatje met de chauffeur. Dat is wel een prettige uitzondering vindt Joop. “De meeste mensen zitten met doppen in hun oren.” Floris wordt afgezet bij school in Apeldoorn. “Zal ik voor of na de rotonde stoppen?” informeert Joop. Maatwerk voor de passagier!

Tevreden
Terwijl de bus voor een volgende lus door de gemeente Voorst rijdt, stopt deze bij de halte Rijksstraatweg in Wilp om twee passagiers mee te nemen. “Waar gaat de reis naartoe?”, vraagt Joop. Het wordt Twello en daar stap ik ook uit. Met een blij gemoed, wat ook bijna niet anders kan na een ritje op de buurtbus bij zo’n tevreden mens als Joop is.

Stap ook eens in!
Zou u zelf ook willen rijden als chauffeur op de buurtbus? Dat kan als u gezond bent en een geldig rijbewijs B heeft. De minimum leeftijd is 21 jaar. Zie www.bbv-stedendriehoek.nl

Paula Jorritsma-Verkade

Redactieteam Vrijwilligers Centrale Voorst

Mensen maken Voorst

woensdag 9 april 2025

Deel dit bericht
Advertentie
Meer Algemeen nieuws