Wilp- Deze week beleeft Nederland een primeur doordat voor de eerste keer in Nederland geteelde verse bamboescheuten in een winkel te koop zijn. Tot nu toe komen bamboescheuten uit het buitenland, meestal in blik, een heel enkele keer vers. De primeur viel toe aan de Pantry in Wilp, de leverancier is Florae Renderend Landschap uit Twello.
Bamboescheuten zijn de toppen van net uit de grond komende stengels. Bij bamboe gebeurt dat maar een paar weken per jaar, zodat je dus ook maar een paar weken per jaar verse bamboescheuten van eigen land kunt eten. Te vergelijken met asperges die je ook maar een aantal weken per jaar kunt oogsten. Verse bamboescheuten gelden in met name Azië als een delicatesse en zijn daar zéér gewild. Nederland moet nog wennen aan deze verrijking van het menu.
Heerlijk in gerechten
Het deel van de scheut dat je eet is de gepelde jonge stengel, ontdaan van de schutbladeren die er omheen zitten. Deze gepelde scheut snij je in stukjes en moet je ongeveer 8 minuten koken. Dat is belangrijk omdat met dat koken stoffen ontwijken die anders in je maag giftig zouden kunnen worden, dezelfde reden waarom je aardappels niet rauw kunt eten. Na het koken kun je de scheuten bakken, toepassen in roerbakgerechten of in de soep doen. De bamboe blijft daarbij heerlijk knisperig en voldoet daarom ook prima als vleesvervanger. Een heerlijk vorjaarsgerecht is gebakken bamboe met ui, knoflook en verse peulen. De laatste ook een voorjaarsgroente. Peper, zout of tamari (zoute ketjab) maken het gerecht af.
Aanvullend landbouwgewas
Gert Jan Jansen van Florae Renderend Landschap plantte de eetbare bamboesoorten in 1995 en beschikt nu dus over mooie volwassen planten die dikke scheuten leveren voor hergroei. Normaal gesproken kun je een plant na 5 tot 10 jaar beginnen te oogsten. Jansen ziet een toekomst voor bamboe in Nederland met name voor extensievere landbouwsystemen als gewas voor additioneel inkomen voor de grondeigenaar. Bij intensievere teelten kan de bamboestengel worden aangewend voor bonenstaken (die Florae ook verkoopt) en voor bouwmaterialen en verwerkt worden in bijvoorbeeld vloeren en meubels. De vezel kan worden toegepast in papier en textiel. Kortom een gewas met toekomst!
De scheuten kosten schoongemaakt en al € 2,25 per ons en zijn te verkrijgen in de onbemande winkel de Pantry in Wilp, elke dag geopend van 6.30 tot 23.50 uur of rechtstreeks bij Florae, Vermeersweg 52 in Twello. Graag even van te voren bellen: 06-18545174. Op zaterdag- en zondagmiddag is de theetuin open en kun je altijd terecht.
woensdag 1 juni 2022
