Terwolde- Maandagavond 7 oktober werd door de gemeenteraad het besluitvormend debat gevoerd met betrekking tot de plaatsing van 50 AMV’s (Alleenstaande Minderjarige Vluchtelingen) aan de Kadijk 7A in Terwolde. Na ruim drie uren vergaderen werd het raadsvoorstel met 11 stemmen tegen en 7 stemmen voor van tafel gehaald. Door Jos Bosch
Het raadsvoorstel
Het raadsvoorstel betrof het plaatsen van 50 AMV’s in de voormalige polikliniek flebologie aan de Kadijk 7A in Terwolde. Dit met ingang van 28 oktober 2024 voor de maximale periode van vijf jaar. Een voorstel waar veel om te doen is geweest vanwege de gevolgde procedure, samengevat in het zgn. stappenplan. Aanwonenden werden overvallen door de mededeling, er ontstond weerstand onder een deel van de omwonenden en inwoners van Terwolde, Nijbroek en De Vecht.
Het stappenplan werd aangepast met extra mogelijkheden voor het gesprek tussen inwoners en instanties. Zo konden veel inwoners op 4 september praten met leden van het college, raadsleden als ook betrokken partijen waar het gaat om de praktische opvang van de vluchtelingen. Op 16 september waren er Ronde Tafel Gesprekken en op 23 september volgde er een mening vormend debat voor de raadsleden.
Besluitvormende raadsvergadering
Afgelopen maandagavond stond in het teken van de besluitvorming. De start van de besluitvormende raadsvergadering beloofde een transparante avond te worden. Raadslid Arjen Lagerweij van GemeenteBelangen stelde bij aanvang voor om een rondje beschouwingen langs de raadsleden uit te voeren. Zijn voorstel werd opgevolgd, de politieke fracties spraken zich uit waardoor hun standpunten helder werden. Lagerweij zelf deed de aftrap met een helder statement v.w.b. het raadsvoorstel: “Het fundament is niet goed, het voorstel is te broos” en liet op voorhand weten, dat zijn fractie tegen zou stemmen.
Buurt en inwoners moeten buiten blijven
De buurt en inwoners van Terwolde en omstreken hebben zich deze avond buiten verzameld en volgen de raadsvergadering middels een door hun zelf geregelde beamer. Een deel van hen zou de vergadering live kunnen volgen op de publieke tribune middels aanmelding. Vrijdag jl. kondigde de gemeente aan dat het publiek niet aanwezig kon zijn. De politie had meldingen van bedreigingen en intimidatie ontvangen waardoor werd besloten dat alleen college, raad en pers in de raadszaal werden toegelaten.
Verworpen amendement is doorslaggevend
In totaal 7 moties en 1 amendement staan op de agenda, waarbij de raad struikelt over het amendement. Al snel blijkt dat de feiten niet helder zijn. Het pleiten voor minder dan 50 AMV’s is een nobel streven, maar strookt niet met de praktijk. Starten met 30 en eindigen met maximaal 40 vluchtelingen is een no go vanuit de vluchtelingenorganisaties. Ook wethouder Peter Wormskamp is hierin stellig en duidelijk.
Het wankele amendement was feitelijk de basis voor de voorstanders in de raad om het raadsvoorstel aan te houden. Weliswaar in een afgeslankte vorm, maar mogelijk toch bruikbaar om bij de doelgroep AMV’s te blijven en niet verder af te wijken van de plannen. De raadsleden die tegenstemden waren er vooral op gebrand, dat er meer zou worden gedaan met de stem van de inwoners. Raadslid Arco Hak was daarin uitgesproken door te stellen, dat in het aangepaste voorstel niets was gedaan met alle inspraak van de inwoners.
Raadsvoorstel verworpen
Het amendement wordt verworpen en daarmee wordt de doorslag gegeven voor de stemming die dan moet volgen. De raad moet voor of tegen het raadsvoorstel stemmen. Een voorstel waarin geen ruimte is voor andere aantallen en/of ook maar enigszins tegemoet te komen aan de inwoners.
Waar wél ruimte voor is betreft de verdeelde stemming binnen enkele fracties. Zo is Voortvarend Voorst verdeeld over het amendement en maakt CDA raadslid Jan Wessels gebruik van een stemverklaring om zijn dilemma te delen met de raad. Uit humanitaire redenen zou hij voor opvang moeten stemmen, maar ook Wessels is van mening dat – vrij vertaald – het woord van de inwoners te weinig ruimte krijgt.
Met een uiteindelijke stemming van 11 tegen en 7 voor gaat het raadsvoorstel van tafel.
Samenwerken met inwoners en belangenverenigingen
Het raadsvoorstel wordt met meerderheid van tegenstemmen verworpen. Daarmee besluit Voortvarend Voorst om haar moties van tafel te halen. VVD-Liberaal2000 gaat haar motie, die er vooral over gaat om samen te werken met de inwoners en dorpsbelangenverenigingen, om oplossingen en ideeën in kaart te brengen, verder bijwerken en komt erop terug.
Buurt en inwoners die tegen het huidige plan zijn, kunnen even op adem komen. Dit plan is van de baan maar zij zullen nu aan tafel moeten om de nieuwe plannen vorm te geven en uit te dragen. Want dát er vluchtelingen moeten worden opgevangen, dat is zo’n beetje heel Terwolde wel duidelijk.
woensdag 9 oktober 2024