Klarenbeek- 28 Maart was de laatste mogelijkheid voor inwoners van Klarenbeek om te reageren op de voorgestelde dorpsvisie voor Klarenbeek van de colleges. Ze konden daarover met de raadsleden van Apeldoorn en Voorst in dialoog over hun ideeën en gevoelens. Er waren veel belanghebbenden aanwezig in de kantine van SC Klarenbeek.
Op het raadslid van de partij voor de dieren na, zijn alle raadsleden naar dit ronde tafel gesprek gekomen om zich te laten informeren. Er staan 9 insprekers gepland. Een groot deel van de sprekers: dhr. Balster van Klarenbeeksbelang, dhr. Brouwer van sportclub Klarenbeek, Haiko Leisink op persoonlijke titel (werkzaam bij Bas architectuur Klarenbeek waarvan Dijkhof directeur is) en dhr. Dijkhof, vinden het onbegrijpelijk dat de gemeenten wel over de Klarenbekers spreekt maar niet naar ze luistert. Ze zijn voorstanders van het plan van BOD. BOD is een samenwerking tussen aannemersbedrijf Dijkhof Bouw en sportclub Klarenbeek. Nadat in 2010 bleek dat de gemeenten op twee locaties en aanzienlijk minder woningen wilde gaan bouwen, is deze ontwikkelaar, samen met een landbouwarchitect en een stedenbouwkundige aan de slag gegaan. Er is een plan gemaakt waarbij alleen aan de noordkant gebouwd zou gaan worden. Deze locatie was al “veiliggesteld” (aangekocht) door Dijkhof. Met de bouw van 120 woningen op noord, zo redeneren ze, is wel winst te maken; zo’n 450.000 euro. Omdat Dijkhof zeer begaan is met Klarenbeek is hij van plan de totale winst te steken in de bouw van de sporthal. Het plan van BOD is, volgens de bedenkers, de uitkomst voor de multifunctionele sporthal. De hal is dan bij voorbaat, financieel, al half afgedekt, dus behoeft daarover geen zorg te bestaan. Kanttekening hierbij is dat de 450.000 euro geen keihard bedrag is maar een planning. Wanneer de winst uit de verkochte woningen minder groot is dan men nu schat, verkleint de bijdrage evenveel mee… Het bedrag zal in de loop van het bouwproces vrijkomen. In de beginfase van het plan is overleg geweest met gemeente Voorst. Toen bleek dat BOD met een plan voor bouw aan alleen de noordkant bezig was is, volgens Dijkhof, de gemeente met het eigen plan gekomen waarbij verder geen rekening meer werd gehouden met het voorstel van BOD. Bij het plan van de Gemeenten; bouw op twee locaties, 80 woningen aan de noordkant en 40 op de Hessenallee, is de voor bebouwing van de tweede locatie gepland projectontwikkelaar Synchroon ook al jaren in beeld. De heer Sondervan van Synchroon, gaat er van uit dat de bouw op de Hessenalle zoals voorgesteld in de plannen van de Gemeenten gewoon doorgaat. Hij heeft op de benodigde grond al jaren geleden een optie gekocht. Op vragen van de raadsleden over een eventuele schadeclaim wanneer er gekozen zou worden voor het BODplan wordt terughoudend gereageerd. Beide ontwikkelaars werken op basis van ‘investeren op vertrouwen’, wat in de bouwwereld, zo vertelden ze, gewoon is. Daardoor hebben ze beiden geen enkele toezegging van de gemeenten “op papier” staan. Wat wel vast staat is dat er bij beide ontwikkelaars verwachtingen zijn gewekt die dusdanig zijn dat ze allebei geïnvesteerd hebben in grond.
Alleen maar lof voor de gepresenteerde plannen van de multifunctionele sporthal, dat horen we van mevr. Middelkoop van de muziekvereniging. Ze geeft duidelijk aan wat zij verwacht van de hal; een ruimte met goede akoestiek die daarnaast ook het geluid dusdanig filtert dat de muzikanten geen gehoorbeschadiging oplopen. Daarnaast wil ze ook graag optreden in de hal en muziekles geven in aparte lokalen. De vereniging is blij met het feit dat ze eindelijk als één vereniging in een dezelfde ruimte kunnen repeteren. De buren van de Bosweg en de Larixweg, geven de voorkeur aan het gemeenteplan. De plannen van de BOD houdt voor hen in dat er een verdriedubbeling van het aantal parkeerplaatsen recht aan hun tuinen komt grenzen. Bij een briefwisseling tussen de gemeente Voorst en de buren lezen zij dat ‘uit berekeningen het aantal parkeerplaatsen naar beneden kan worden bijgesteld’ en dat de voorzieningen ‘vanaf beide dorpsdelen bereikbaar dienen te zijn’ ook ‘een extra ontsluiting op de Klarenbeekseweg/hoofdweg wenselijk is’. Waarin ze toezegging vinden dat de parkeerplaatsen op een andere plek gezocht zullen worden. Neutraal is dhr. Hurenkamp van jeugdcentrum de Hulsbosch; het jeugdcentrum wil graag een ruimte maar, in verband met behoud van eigen identiteit, niet in een gezamenlijke sporthal.
Er ontstaat enige commotie als de inspreker namens de familie Kamphuis aan de Doorvaart; dhr. van Dijke van B&C advocaten zijn verhaal doet. Hij zegt dat bouw op de Hessenalle helemaal niet wenselijk is omdat dit gebied onder Natura 2000 valt. (een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden). Volgens dhr. van Dijke is het niet toegestaan wijzigingen in het bestemmingsplan door te voeren, wanneer er niet naar het gebied wordt gekeken voor wat betreft ecologische hoofdstructuur en natuurgebieden. De raadsleden zijn niet voldoende met deze kennis op de hoogte. Dhr. van Dijke wordt dringend gevraagd om voor 12 april, wanneer de voorbereidende besluitvorming tijdens de politieke markt in Apeldoorn (waaronder de Hessenallee valt) plaatsvindt, informatie hierover te sturen naar de raadsleden zodat zij ook hiermee rekening kunnen houden.
woensdag 4 april 2012