SOS Alarm app geen initatief van overheid

REGIO.- Donderdag is de zogenoemde SOS-app gelanceerd. De app is een burgerinitiatief van de non-profit organisatie Landelijke SOS Alarm Hulpdienst. Het ministerie van Veiligheid en justitie, verantwoordelijk voor de bereikbaarheid van de hulpdiensten, is niet betrokken bij de ontwikkeling van de app. De officiële hulpdiensten kunnen alleen worden gealarmeerd door te bellen met het alarmnummer 112. Er komt vervolgens spraakcontact tussen de 112-centrale en de melder tot stand. Er kan dan worden doorgevraagd en in voorkomende gevallen kunnen direct instructies worden gegeven aan de melder van de noodsituatie. Het gebruik van deze en andere app’s komt daarmee niet in de plaats van het bellen met het alarmnummer 112. De overheid kan voor het gebruik van deze app niet in staan. Via de applicatie kunnen mensen vrijwillige hulpverleners waarschuwen die zich aangemeld hebben voor Het Nationale Register van Nederlanders met Hulpvaardigheden. Daarnaast is het mogelijk om via de app 112 te bellen. De informatie die de app genereert, wordt niet automatisch doorgestuurd naar de meldkamer van 112.

SOS Alarm app
Mensen in een noodsituatie kunnen vanaf donderdag 7 mei ook via een app de hulpdiensten alarmeren. De SOS Alarm App verzamelt informatie over de aard van de noodsituatie en waarschuwt hulpverleners nog voordat iemand met de meldkamer wordt doorverbonden. Verder worden vrijwillige hulpverleners die toevallig in de buurt zijn gewaarschuwd, zoals EHBO’ers, BHV’ers of artsen in hun vrije tijd. Inmiddels hebben 32.000 hulpverleners zich aangemeld om een bericht te krijgen als ze in een straal van een kilometer van een calamiteit zijn. De Landelijke SOS Alarm Hulpdienst, die de app heeft ontwikkeld, hoopt dat dat er eind dit jaar 100.000 zijn.

De app geeft onder meer locatiegegevens door aan de meldkamer. Ook moet een gebruiker aangeven hoe veel mensen bij de noodsituatie zijn betrokken. Op basis van die informatie worden hulpdiensten op pad gestuurd. Aansluitend wordt de gebruiker altijd telefonisch doorverbonden met de meldkamer.

De stichting Landelijke SOS Alarm Hulpdienst zegt dat de app de overlevingskansen vergroot, omdat aanrijtijden kunnen worden verkort. De app is beschikbaar voor het smartphones met de besturingssystemen iOS en Android.

Bekijk de video




woensdag 13 mei 2015

Deel dit bericht