Twello- Aan de Kerklaan in Twello komt deze week een einde aan een tijdperk. Na 35 jaar gaat Frits Spijker met pensioen. Vele duizenden inwoners van Twello en omliggende kernen hebben de afgelopen decennia met de in Leerdam geboren huisarts te maken gehad. “Toen we hier in 1987 begonnen, deed ik ook consultatiebureau. Kinderen die destijds werden geboren, zijn nu dertigers en hebben vaak nu zelf kinderen.”
Spijker wordt binnenkort 65 jaar en hij beleeft donderdag zijn laatste werkdag in Huisartsenpraktijk Spijker en Kik. Hij biedt zijn patiënten vrijdag tijdens een receptie de gelegenheid om afscheid van hem te nemen. “Ik zal de patiëntencontacten en ook de contacten met mijn collega’s enorm gaan missen.”
Nieuwe praktijknaam
Zijn praktijk draagt Spijker, zo zegt hij, met een gerust hart en met alle vertrouwen over aan A.K. Kik en N. van de Kamp. Beide vrouwelijke huisartsen zijn al jaren aan de praktijk verbonden. Per 1 april gaan zij werken onder de nieuwe naam Praktijk de Fliert.
Dat Frits Spijker en zijn toenmalige echtgenote Marja in 1987 in Twello neerstreken was toeval. “Ik had in Groningen gestudeerd en tijdens mijn stage in het Diaconessenhuis leerde ik Marja kennen. Het was een moeilijke tijd om een huisartsenpraktijk te vinden.”
In Twello wilde huisarts Cees Haringhuizen stoppen met zijn praktijk. Frits Spijker was niet de enige huisarts op zoek naar een praktijk, maar hij wist zijn voorganger ervan te overtuigen dat hij de beste kandidaat was. Zo trokken Spijker en zijn vrouw - die fysiotherapeute was - in 1987 in de woning met inpandige praktijk aan de Kerklaan 4. In 2001 kwam de nieuwe praktijkruimte als aanbouw gereed.
Aanbellen
“We begonnen met één assistente en hadden een kleine vierduizend patiënten. We deden er ongelooflijk veel andere dingen bij zoals een consultatiebureau, keuringen voor levensverzekeringen en rijbewijskeuringen. Ik ging op pad met een semafoon. Kreeg ik een 1-melding op de pieper, dan was dat een spoedgeval en een 2-melding was niet spoedeisend. In beide gevallen moest je bij mensen aanbellen om vanuit hun huis de praktijk te kunnen bellen. De patiëntenadministratie hielden we bij op groene kaarten”, zegt Spijker. Marja deed alle regelzaken en de administratie. Zij overleed in 2012.
Hoe anders is de situatie anno 2022. De afgelopen jaren werkten er twee en later zelfs drie huisartsen in de praktijk. Verder zijn hier vier assistentes, een praktijkmanager en een praktijkondersteuner (GGZ) actief en kunnen patiënten op gezette tijden terecht bij praktijkondersteuners op het gebied van hart- en vaatziekten, diabetes en longaandoeningen. De administratie is volledig gedigitaliseerd.
Administratie en overleg
Het aantal bij de praktijk ingeschreven patiënten bedraagt momenteel een kleine drieduizend. Dat is een kwart minder dan eind jaren tachtig, maar dit betekent geenszins dat de betrokken huisartsen het minder druk hebben gekregen. Volgens Spijker is het aantal administratieve taken flink toegenomen en zijn er ook meer overlegstructuren gekomen, alleen al doordat er meer mensen in de praktijk werken.
“Bovendien speelt mee dat we sinds vorig jaar deelnemen aan het project ‘Meer Tijd Voor De Patiënt’. Een consult duurt nu een kwartier, voorheen was dit tien minuten. Hierdoor hebben we meer tijd om mensen goed na te kijken en zaken beter uit te leggen. Het werkplezier is daardoor toegenomen en we hoeven minder patiënten door te verwijzen. Een nadeel is, dat we minder mensen per dag kunnen zien.”
Familiedokter
Spijker zegt altijd zeer van zijn werk te hebben genoten, al maakte hij vanzelfsprekend ook veel verdrietige momenten mee, bij een overlijden of euthanasie. “Het is een prachtig vak en ook heel breed. We krijgen niet alleen medische vragen, maar hebben bijvoorbeeld ook te maken met mensen die met eenzaamheid, echtscheidingsproblemen of andere sociale problemen kampen. Als huisarts ben je een familiedokter en zie je steeds meer verbanden. Twello is een fijne plaats om te werken.”
De coronacrisis heeft de laatste periode van Spijkers loopbaan bepaald. Een periode die zeker in het begin gepaard ging met veel onzekerheid, patiënten die heel erg ziek werden, op de IC belandden en in een aantal gevallen zelfs kwamen te overlijden: “We deden tijdens de lockdowns veel telefonische consulten en als we besmette mensen bezochten, moesten we beschermende pakken aan. Dit waren voor mij zeker bijzondere jaren als afsluiter. Het heeft mij laten inzien hoe belangrijk het is een beetje lief en tolerant voor elkaar te zijn.”
Vrijwilligerswerk
Nu hij met pensioen gaat, verheugt Frits Spijker zich erop dat hij meer tijd kan besteden aan sportieve activiteiten als tennis, golf, wielrennen en zaalvoetbal. Daarnaast wil hij op termijn meer vrijwilligerswerk gaan doen - hij is nu bestuurslid van Sportief Evenwicht. “Eerst ga ik maar eens een half jaartje bekijken, hoe het gepensioneerde leven bevalt”, zegt hij lachend.
De huisartsenpraktijk blijft voorlopig gevestigd aan de Kerklaan, maar het is de bedoeling te zijner tijd te verhuizen vanwege ruimtegebrek. Spijker hoopt dat de gemeente Voorst een rol kan spelen bij de zoektocht van zijn opvolgers naar een geschikte locatie voor Praktijk de Fliert.
woensdag 30 maart 2022