Unieke boekenserie in kleur brengt Tweede Wereldoorlog dichterbij dan ooit

De Vecht- Met deel 1 van ‘WO2 IN KLEUR’ is er voor het eerst een boek met fraaie kleurenfoto’s verschenen over de Tweede Wereldoorlog, die meer dan ooit het leed, de gruwelen en het dagelijkse leven in de oorlogsjaren zichtbaar en invoelbaar maken. Dit is te danken aan colourist Jakob Lagerweij uit De Vecht. In 2023 verschijnen de delen 2, 3 en 4 in deze unieke serie. Door Rudi Hofman

Voor elk deel van ‘WO2 IN KLEUR’ kleurt Jakob Lagerweij zo’n 160 historische zwart-witfoto’s stuk voor stuk in met behulp van het programma Adobe Photoshop. Per foto is hij gemiddeld een halve dag bezig en dat is exclusief de tijd die hij besteedt aan intensieve research om tot het meest optimale en authentieke resultaat te komen.

Jakob (49) is zo’n beetje in zijn eentje verantwoordelijk voor de volledige beeldselectie. Hiervoor put hij uit een groot aantal archieven verspreid over de wereld en daarnaast maakt hij dankbaar gebruik van foto’s uit particuliere collecties.

“De foto’s moeten van zichzelf al wel een bepaalde kwaliteit hebben. Zijn ze bijvoorbeeld te korrelig, of zwaar onder- over overbelicht, dan kan ik er niets mee. Ik had bijvoorbeeld ook graag een foto van de Februaristaking willen bewerken, maar de beschikbare foto’s zijn helaas te slecht om ze goed in te kunnen kleuren”, legt Jakob uit, die in het dagelijkse leven zijn brood verdient als reclametekenaar en illustrator.

Kick Uitgevers

Het inkleuren van zwart-witfoto’s – dit is wat een colourist doet - is een andere passie van Jakob en hierop heeft hij zich afgelopen jaar volledig gestort in het kader van het project ‘WO2 IN KLEUR’. Het was Matty Verkamman, mede-eigenaar van Kick Uitgevers, die na het zien van talrijke door Jakob bewerkte oorlogsfoto’s opperde om tot een boek te komen. Uiteindelijk bleek er voldoende materiaal beschikbaar voor een vierdelige serie.

Matty Verkamman en Jaap Visser van Kick Uitgevers zijn verantwoordelijk voor de bijschriften, Ad van Liempt voor het voorwoord. Jakob Lagerweij nam al het beeldmateriaal voor zijn rekening. “We hebben diverse, originele bijschriften moeten aanpassen, omdat uit mijn onderzoek bleek dat die niet juist waren”, zegt de colourist.

‘Deel 1 begint met de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog, waarvan de onheilspellende uitkomst de opmaat naar WO2 zal zijn. De opkomst van Adolf Hitler, die Duitsland in de greep van het nazisme neemt, de mobilisatie in Nederland en België en de Duitse inval in mei 1940 worden uitgebreid en indringend getoond en beschreven, tot aan de Slag om Frankrijk, het Wonder van Duinkerken en de eerste oorlogsmaanden in Nederland en België, waarin de bezetter nog probeert vrienden te maken onder het Arische broedervolk’, zo valt te lezen op: www.kickuitgevers.nl.

Bestellen

Op deze site is ook het eerste boek met als centraal thema ‘Onheil’ à 29,95 euro te bestellen. Wie de volledige serie bestelt (119,80 euro), die betaalt geen verzendkosten. Deel 1 is ook in de plaatselijke boekhandel te koop. De thema’s van de tussen maart en half augustus 2023 te verschijnen delen 2, 3 en 4 zijn respectievelijk ‘Onderdrukking’, ‘Strijd’ en ‘Bevrijding’.

De kleurimpressies kunnen er volgens Jakob voor zorgen dat de Tweede Wereldoorlog met name voor jongere generaties niet langer een ver-van-mijn-bed-show is: “De hele oorlogsgeschiedenis is natuurlijk niet zwart-wit, maar door de zwart-witfoto’s bleef deze voor jongeren vaak saai en abstract. Kleurenbeeld stelt hen in staat om zich beter in te leven en in te beelden hoe het er tijdens de oorlog aan toe ging.”

Jakob Lagerweij hoopt dat de boekenserie ‘WO2 IN KLEUR’ ook fungeert als een spiegel. Veel gebeurtenissen van toen herhalen zich vandaag de dag. “Laten we alsjeblieft leren van de geschiedenis en niet dezelfde foute keuzes maken als toen.”

Kijk voor meer informatie over het werk van Jakob Lagerweij op: http://www.cpoj.nl/.

Bijschrift foto 2:

12 MEI 1940 | ZURICH | NEDERLAND

Käse aus Holland. Ze zijn met hun legeronderdeel per

fiets naar Nederland gekomen en rond het gevecht om

de Wonsstelling in Friesland, ten oosten van de Afsluitdijk,

nemen de Duitse wielrijders in een boerderij bij Zurich

even rust. De Hollandse specialiteit is hier geen lekkernij,

want het zijn gebarsten en uitgedroogde kazen. De Duitsers

eten dan ook uit zelf meegenomen blik.

Dit vreedzame beeld past niet echt bij de vijandelijkheden,

enkele uren eerder. De vroeg in de ochtend begonnen

gevechten zijn hard, met fel verzet van het Nederlandse

leger, maar de strijd is toch al rond het middaguur beslist.

Het Duitse leger wil de Vesting Holland vanuit drie richtingen

aanvallen, vanuit het zuiden, het oosten en het noorden.

Voor de doortocht naar de marinebasis Den Helder is

de route via de Afsluitdijk van eminent belang. Die verbinding

tussen Friesland en Noord-Holland ligt er sinds 1932

en al bij de opening is aanvalsgevaar uit het oosten onderkend.

Om die reden is aan de Friese kop van de Afsluitdijk

besloten tot de bouw van zeventien betonnen kazematten,

de Stelling Kornwerderzand. (Collectie-Gerard Groeneveld).

Bijschrift foto 3:

NOVEMBER 1939 | DEVENTER | NEDERLAND

Twee soldaten van het Korps Politietroepen staan in lieslaarzen in de

IJssel, met de rug naar een kazemat en het gezicht naar de binnenstad

van Deventer. Het Korps is in 1919 opgericht voor het uitvoeren van politietaken

ten behoeve van het leger en zal in 1940 worden opgeheven.

De militaire politieagenten zijn vooral belast met de grensbewaking

en zullen bij het uitbreken van de oorlog zwaar onder vuur komen te

liggen. (Publiek Domein).

Bijchrift foto 4:

1939 | NIJMEGEN | NEDERLAND

Verplaatsing van gemobiliseerde soldaten van het Regiment Wielrijders

op de Waal bij het Grindgat Weurt aan de rand van Nijmegen.(Regionaal Archief Nijmegen).

woensdag 21 december 2022

Deel dit bericht