Verder bouwen aan het dorp Voorst

Voorst- In het dorp Voorst was er in de afgelopen twaalf jaar nauwelijks woningbouw. Het laatste project van enige omvang is de ‘Windvang’ bij de molen. Het dorp heeft starters en ouderen weinig te bieden; zij zoeken hun heil vaak in omliggende plaatsen. Toch kwam uit een enquête, die door het Voorster Belang is gehouden, duidelijk naar voren dat bij de bewoners van Voorst de wens om nieuwe betaalbare woningen bovenaan staat.

Een andere wens van de bevolking van het dorp is het behoud van goede voorzieningen; denk aan scholen, winkels en horeca. Het dorp moet vitaal blijven. Hieraan kan uitbreiding van het woningbestand (koop en huur) een positieve bijdrage leveren. Meer inwoners betekent voor de middenstand en horeca meer omzet en meer levensvatbaarheid.

Waarom komt de woningbouw in het dorp Voorst niet van de grond? Er zijn wel degelijk initiatieven op dit gebied. Daar naast zijn er mogelijkheden om via ‘transitie’ in voormalige winkelpanden woningen te creëren. Initiatieven sneuvelen helaas al snel op procedures en niet verleende vergunningen. Daarbij valt op dat in omliggende plaatsen (bijv. Empe en Hall) wèl vlot betaalbare woningen zijn gerealiseerd.

Redenen voor het Voorster Belang om de Werkgroep Bouwen in het leven te roepen. De werkgroep zal allereerst de woningbehoefte in het dorp analyseren en wil voorts de mogelijkheden om nieuwbouw te plegen onderzoeken; alles in overleg met de bewoners van het dorp. De inwoners van het dorp Voorst worden hierbij opgeroepen om in dit proces mee te denken en met suggesties en initiatieven te komen, geheel in lijn met de per 1 januari jl. van kracht geworden Omgevingswet.

De werkgroep wordt bij zijn activiteiten begeleid en ondersteund door Hogeschool Saxion, die met een aantal studenten in projectvorm meewerkt. De hogeschool heeft ervaring met dergelijke projecten, waarvan er meerdere met succes zijn afgerond.

De Werkgroep Bouwen wordt gevormd door Jan Boone, Rein Hazelaar, Ben Arendsen en Dick Noordman.

Graag stellen de Saxion studenten zich voor aan de inwoners van het dorp Voorst.

“Wij zijn 10 vierdejaars studenten van de Hogeschool Saxion in Deventer. Wij studeren aan de opleidingen Stedenbouwkundig ontwerpen, Bestuurskunde en Overheidsmanagement, Klimaat en Management en Ruimtelijke Ordening en Planologie.

Tot eind maart volgend jaar zullen wij in twee groepen aan de opdracht over de woonopgave in het dorp Voorst werken. Groep Noord bestaat uit Bo, Madelin, Merel, Ruben en Quirijn. Groep Zuid bestaat uit Marjolein, Martijn, Jim, Emma en Robert.

Deze twee groepen zullen zich inzetten om een bijdrage te leveren aan de plannen om het dorp Voorst vitaler te maken met de specifieke focus op het voldoen aan de woningbehoefte van het dorp. Groep Noord zal extra aandacht geven aan onderzoek naar bestaande bouwinitiatieven, terwijl Groep Zuid zich zal focussen op transformaties van panden binnen de dorpskern. Beide groepen zullen onderzoek doen naar mogelijkheden voor nieuwbouw in het dorp.

Voor dit project is het erg belangrijk dat er veel inspraak is van de inwoners van het dorp. Hiervoor zullen de twee groepen en de Werkgroep Bouwen in overleg met het Voorster Belang bewonersavonden organiseren. Daarnaast zullen wij met direct belanghebbenden (zoals eigenaren van panden en percelen) gesprekken voeren.

Mocht u graag met ons in gesprek gaan over dit project over de woonopgave in het dorp Voorst, dan kunt u ons spreken op de bewonersavonden of kunt u contact opnemen met een van de leden van de Werkgroep Bouwen.”

De leden van de werkgroep Bouwen en de studenten van Hogeschool Saxion in Voorst

woensdag 16 oktober 2024

Deel dit bericht