Verdwijnt de grote werkgever Profish uit Twello?

Twello- Soms komen er minder leuke tips binnen. Maarja, ook die pluizen we na. Profish, een visverwerker én goed voor circa 125 Voorster banen, zou uit Twello verdwijnen… Zo brandt nieuws in een tekstbericht. Klopt dit droevige nieuws voor de werkgelegenheid in Voorst ook? ‘Het Voorster Nieuws Zoekt Het Uit…'

Van onze redactie
Een visverwerker. Tsja, die verwacht je toch eerder in pakweg IJmuiden dan in Twello. En verhip, daar komt het onderwerp van dit verhaal – Profish – oorspronkelijk ook vandaan.

Profish Food BV levert al bijna een halve eeuw visproducten aan met name retail, oftewel: supermarkten. In IJmuiden werd het bedrijf ooit opgericht onder de naam Zeevis Groothandel Siewertsen.

Met IJmuiden zetelde het bedrijf dicht bij de bron van het product, de vis uit de zee. De gemiddelde reistijd naar de afnemers, alle supermarkten in Nederland, was echter relatief lang. Standplaats IJmuiden bleef landelijk bekeken een uithoek in Noord-Holland. In 1999 besloot het bedrijf daarom een radicale zet te doen en van IJmuiden naar Twello te verkassen. Zo kreeg Profish een zeer centrale ligging voor de Nederlandse markt. In Twello werd de naam in 2011 omgedoopt tot Profish Food BV. Met de nieuwe locatie groeide de visverkoper door tot één van de grootste leveranciers van voorverpakte vis aan retail.

Zwaar weer
We krijgen via tekstberichten echter de tip dat Profish het − na bijna 25 jaar Twello − de laatste jaren zwaarder heeft gekregen. Zelfs zo zwaar dat het de deuren moet sluiten en binnenkort failliet zou gaan. Klopt dit nu? Vraagt een lezer de redactie.

Het is het simpelste bureauwerk voor een journalist. Dit wordt bellen met de Profish-directie of iemand die het woord kan voeren namens het bedrijf. Maar dat blijkt nog niet zo eenvoudig. Het enige vaste nummer dat Profish heeft, bellen we iedere dag de afgelopen week maar er wordt telkens niet opgenomen. Tot… Vrijdag.

“Met Profish, wat kan ik voor u doen”, klinkt het. Eén mannelijke receptie-medewerker neemt op. “U wilt controleren of wij vertrekken of stoppen in Twello? Ik kan zeggen dat dat helaas klopt. Maar meer ook niet, daar moet u dit nummer voor bellen…” Het blijkt niet te kloppen dat Profish failliet gaat, laat de medewerker ogenblikkelijk doorschemeren. “Maar nee, nee. Voor precieze info moet u echt dat nummer bellen.’’

Het betreft de gsm van Henry Zwiers, merken we. Hij is de algemeen directeur Profish Food BV en stuurt de visfabriek in Twello aan. Zelf woont hij niet in de gemeente Voorst. Zwiers is een Drent uit Assen die meerdere managersfuncties op zijn cv heeft staan. Binnen film en drukwerkbedrijven tot aan distilleerderijen.

Aan de Rijksstraatweg
Zwiers neemt eerst niet op, maar belt later terug. “Ja, het klopt dat wij stoppen in Twello.’’ Nee, het gaat allerminst om een faillissement. In de vishandel voor supermarkten kwam hun werkwijze onder druk te staan, om er ‘op den duur’ voldoende winstmarges uit te halen én om concurrerend te kunnen blijven aan andere visbedrijven. “Wij zouden het pand dan moeten vernieuwen en minder arbeidsintensief moeten worden in bedrijfsvoering, we zouden bijvoorbeeld moeten investeren in robots.’’

De top van het bedrijf wilde Profish daarin best toekomstbestendig maken. “Het bleek alleen dat we op de locatie in Twello deze vernieuwingen niet in ons gebouw konden toepassen. Daar waren de ruimtes te klein voor.’’

Als alternatief is nog gebrainstormd over een nieuwe locatie. “Maar dan gold dat zoiets weer een heel grote investering zou worden, het zou tijden en tijden duren voordat je deze investering terugverdiend zou hebben. Die nieuwe stap zou eigenlijk niet uit kunnen.’’

Er kwam een ongebruikelijk besluit voor bedrijven. “We moesten realistisch zijn en misschien de bedrijvigheid van Profish afbouwen en het bedrijf stoppen. Een moeilijk besluit, uiteraard.’’ Maar beter dan ooit weggeconcurreerd worden en eventueel op de fles gaan in de toekomst, schetst Zwiers. “We draaien onze productie voor supermarkten als Plus, Deka en Boni gewoon door tot het najaar, dan hebben we een groot eindfeest om het einde van dit mooie bedrijf te vieren. Dat klinkt wat gek, het einde vieren, maar zo voelt het wel.’’

Het bedrijf kent nog circa honderd werknemers. “Zij zijn allen al ingelicht en we helpen hen met het vinden van een nieuwe baan. Dat lukt goed, velen hebben een nieuwe job in het vooruitzicht. Of gaan een leertraject in naar zo’n nieuwe job.’’

Iets voor de herfst van dit jaar wordt de visfabriek ontmanteld. “Dan gaan de machines eruit en alle dingen die Profish Profish maakte. Tot die tijd zie ik dat ons personeel zich nog vol energie inzet en die laatste maanden wil meemaken. Dat is prachtig om te zien. Het is apart en bijna uniek, denk ik, maar het is ook wel mooi zo afscheid van je werkgever te kunnen nemen. Met dit einde blijven de goede herinneringen nog over. Iedereen kan door de voordeur naar buiten.’’

Wie vanaf Teuge de Rijksstraatweg van Twello op tuft, kan de visfabriek nog zien liggen aan zijn rechterkant. Al zit de loods met grijs-blauwe golfplaten in de lente en zomermaanden wat verscholen achter het groen. Wat het nieuwe leven voor het Twellose pand gaat zijn is nog onbekend.

Graag voor de fotobron: ‘AVA fotografie’

woensdag 3 juli 2024

Deel dit bericht