Weekend van de Wetenschap op Volkssterrenwacht Bussloo: lezing over Einstein-telescoop

Bussloo- Op vrijdagavond 4 oktober organiseert de Volkssterrenwacht Bussloo een speciale publiekslezing over het ambitieuze project van de Einstein-telescoop. Spreker is Wim Walk, één van de projectleiders en natuurkundige bij het Nikhef in Amsterdam. De lezing wordt georganiseerd in het kader van het Weekend van de Wetenschap. De hele oktobermaand is de Volkssterrenwacht Bussloo iedere vrijdagavond geopend voor het publiek. Met presentaties voor jong en oud en bij helder weer is er gelegenheid om met de telescopen van de sterrenwacht naar de zon, maan en planeten te kijken. De sterrenwacht is vanaf 19.30 uur geopend en de presentatie start om 20 uur. Meer informatie is te vinden op www.volkssterrenwachtbussloo.nl

Momenteel wordt er onderzoek gedaan of de prestigieuze Einstein-telescoop gebouwd kan worden in stabiele aardlagen van Zuid-Limburg. Daarmee gaat Nederland bijdragen aan een heel bijzonder instrument dat de het heelal niet onderzoekt door omhoog te kijken, maar door diep in de grond de uiterst kleine zwaartekrachtsgolven te meten. Hoewel deze golven al reeds honderd jaar geleden werden voorspeld als uitkomst uit de relativiteitstheorie zijn wetenschappers nog maar enkele jaren in staat om daadwerkelijk deze zeer minieme veranderingen in de zwaartekracht te kunnen meten. Met name zeer energierijke processen zoals botsende zwarte gaten, maar ook het ontstaan van het heelal kunnen met deze techniek beter onderzocht worden. De enorme nauwkeurigheid waarmee deze metingen moeten worden verricht stellen grote eisen aan de apparatuur en de locatie. De aardlagen in de grensregio Nederland-België-Duitsland lijken hiervoor uitermate geschikt. Een ambitieus project waarmee Nederland grensverleggend kan zijn in wetenschappelijk onderzoek. Projectleider Wim Walk, werkzaam bij het Nikhef in Amsterdam, zal op vrijdagavond 4 oktober op de Volkssterrenwacht Bussloo in een presentatie uitleg geven over het doel en werking van de Einstein-telescoop, de locatiekeuze en het belang voor Nederland. De presentatie begint om 20.00 uur en de zaal is geopend vanaf 19.30 uur.

Ook op de andere vrijdagavonden in dit najaar verzorgt de Volkssterrenwacht Bussloo wekelijks interessante presentaties. Op vrijdagavond 30 september laat Astrid Eeuwes zien hoe zij onderzoek doet naar micrometeorieten. Deze kleine deeltjes uit de ruimte kunnen verzameld worden uit de dakgoot en vertellen astronomen meer over het ontstaan van ons zonnestelsel. Op 11 oktober bespreekt Jaap van ’t Leven in ‘Kometen en meteoren’ de bijzondere ijsballen die door het zonnestelsel bewegen en soms als fraaie staartsterren zichtbaar kunnen zijn. Half oktober kan bij helder weer aan de avondhemel de komeet Tsuchinshan-ATLAS worden waargenomen.

Vrijdagavond 18 oktober is het thema “Beelden uit het heelal: echt nep?” waarin Alex Scholten uitleg geeft hoe het schitterende beeldmateriaal over het heelal tot stand komt en wat het verschil is met wat we zelf met eigen ogen kunnen zien.

De sterrenwacht is iedere vrijdagavond geopend vanaf 19.30 uur en de aanvang van de presentaties is om 20.00 uur. Aanmelding vooraf is niet nodig.

De Volkssterrenwacht Bussloo is gevestigd in de boerderij ‘De Wijnbergenshof’ in de zuidoostelijke hoek van het Recreatiegebied Bussloo. Parkeren kan op het eigen terrein van de sterrenwacht. Meer informatie is te vinden op www.volkssterrenwachtbussloo.nl of via 0571-262006.

woensdag 25 september 2024

Deel dit bericht