‘Wie veel praat, kan slecht luisteren’ door Rolf Tijssen

Twello- We hebben er allemaal mee te maken. Mensen die voortdurend over zichzelf praten. In eerste instantie niet vervelend maar het kan vervelend worden als het constant doorgaat en als zij weinig of geen belangstelling hebben voor jou. Voor veel mensen is het een manier om een connectie te maken met jou. Als iemand je vraagt hoe het met je gaat en jij vertelt wat je hebt meegemaakt, dan wordt daar snel op ingehaakt dat zij dat ook hebben meegemaakt. Wat blijkt, het verhaal wordt uitvoerig verteld met alle ins en outs. Allemaal momenten waar jij niet om hebt gevraagd. Sterker nog, jij denkt vaak ‘jij vraagt mij wat, en jij geeft zelf antwoord op wat jij hebt meegemaakt’. Is dat belangstelling of wil jij je verhaal kwijt! Het wordt soms goed bedoeld, maar zo komt het niet altijd over.

Dat mensen het gesprek vaak omdraaien naar zichzelf kan verschillende redenen hebben.
Aan de ene kant komt het omdat de hersenen dopamine aanmaken als we het over onszelf hebben. Dopamine is een stofje (gelukshormoon) dat wordt aangemaakt wanneer je dingen doet die volgens de hersenen moeten worden beloond. Graag over je prestaties praten en wat je allemaal hebt meegemaakt is daar een voorbeeld van. Daarnaast herkennen we mensen die het continu over zichzelf hebben. Op de eerste plaats zijn het aardige mensen die vaak sociaal zijn met een vriendelijke persoonlijkheid. Na verloop van tijd ga je inzien dat deze mensen niet in jouw gevoel zitten. Ze praten veel te veel en bijna altijd over zichzelf. En als je goed luistert hoor je steeds dezelfde verhalen. Ze praten over alles wat ze denken te weten en wat ze ervan vinden. Je gaat uiteindelijk na een verloop van tijd het gevoel krijgen dat je hier geen zin in hebt. Het was per slot van rekening helemaal geen gesprek. Niet ondenkbaar dat je de volgende keer als je deze persoon tegenkomt een excuus gaat bedenken om niet nog eens een keer alle verhalen aan te horen.

Wie veel te veel over zichzelf praat, heeft geen duidelijke grenzen gesteld tussen zichzelf en zijn omgeving. De eigen liefde zorgt ervoor dat men niet in staat is te realiseren dat je niet in het middelpunt van de wereld bent. Het is zelfs denkbaar dat wanneer je hier recht in het gezicht iets over zou zeggen, dat ze er gewoon vanuit gaan dat het probleem niet bij hun ligt en dat jij dit niet begrijpt. Deze overdreven behoefte van aandacht komt voort uit diverse onbewuste onzekerheden. Deze mensen voelen een soort genoegdoening wanneer het ze lukt om ervoor te zorgen dat anderen bereid zijn naar hen te luisteren. Zij zijn niet in staat om te luisteren wat anderen vertellen. Zij willen niet naar zichzelf luisteren. Ze willen alleen gehoord worden.

Wat kun je verwachten
Sommige mensen praten altijd over zichzelf om een opsomming te maken van hun eigen problemen. Ze vragen niet om hulp en zullen zeker jouw advies niet aannemen.
Het enige wat ze vragen is dat je begripvol bent en vooral dat je het met hun eens bent. Daarnaast zijn er anderen die precies het tegenovergestelde doen. Ze vertellen je met diverse voorbeelden hoe geweldig ze zijn en jij maar luisteren want uiteindelijk verwachten ze een compliment van jou. Tot slot zijn er mensen die praten over hun problemen om raad of advies te kunnen vragen. Alsof jij hun privé of gratis therapeut bent. Dit zijn mensen die nooit eens aan jou zullen vragen hoe het met jou gaat of waar jij mee zit. Ze gaan er vanuit dat hun probleem veel ernstiger zijn dan die van jou. In deze gevallen is er nooit sprake van een echt gesprek. Het is meer een soort van manipulatie met woorden. Je neemt deel aan iets wat je niet wilt, maar jou overkomt. De band met deze mensen is totaal niet oprecht. Als je het gevoel hebt dat hun gedrag een negatieve invloed op je heeft met een ongemakkelijk gevoel dan kun je het beste afstand nemen van dit soort mensen. Weet dat wanneer je langer dan 15 minuten negatieve energie opneemt, de kans bestaat dat jezelf ook negatief gaat worden. Iets wat je beslist niet wenst.

‘De kunst van luisteren is vaak moeilijker dan die van praten’.

woensdag 12 juni 2024

Deel dit bericht