Zevende generatie Krepel woont binnenkort in Huize Klarenbeek

Klarenbeek- De eerste steen van landhuis Huize Klarenbeek werd op 24 april 1842 gelegd door F.I.B.W. Krepel, de derde generatie Krepel. Het karakteristieke woonhuis ligt op het eiland aan het eind van de J.R. Krepellaan, vernoemd naar de eerste Krepel welke bij de eerste waterradmolen / koperpletterij van Teunis Jansen Pluim nabij Polveensweg 23 (kort na 1732) in dienst kwam en later op het eiland (met twee compagnons) startte met de toenmalige pletterij. Even achter Huize Klarenbeek stond vroeger boerderij Klarenbeek, stammende uit 1771. Huize Klarenbeek is sinds de bouw bewoond door de familie Krepel, je mag zeggen: de stichtersfamilie van Klarenbeek. Vijf jaar geleden overleed de zesde generatie die daar woonde, vlak bij de waterval en de bron van de beek Klarenbeek. De ‘historische’ beek is zeer belangrijk geweest voor de ontstaansgeschiedenis en is nog steeds te herkennen als een belangrijke drager van het landgoed. De zevende generatie, Jan Richard en Rikie Krepel, welke sinds hun huwelijk (1972) wonen aan Vijverweg 2, besloten het landhuis met oranjerie, et cetera eerst grondig te renoveren en in originele staat terug te brengen. Het echtpaar verhuist eind juni naar het totaal gerenoveerde Huize Klarenbeek.

Landgoed Klarenbeek is 90 ha groot en uniek vanwege zijn industriële oorsprong. Het landgoed bestaat uit landhuis Huize Klarenbeek, monumentale fabriekspanden, waaronder

twee ketelhuizen en twee schoorstenen, totaal negen rijksmonumenten, woningen, een park, bos, natuur- en landbouwgrond. Mede door de ligging, aan het oosten van Klarenbeek, is het van groot cultuurhistorisch, recreatief, landschappelijk en maatschappelijk belang. De basisschool en de voormalige RK kerk, thans Het Boshuis bevinden zich op het landgoed en er wordt veel gewandeld.
Het kenmerk van het landgoed is haar diversiteit welke kan worden opgedeeld in vijf verschillende gebieden: 1. het fabriekscomplex; 2. het landhuis en oranjerie met historische parkaanleg; 3. de maatschappelijke enclave, kerk, school en begraafplaats; 4. de bossen en landerijen en 5. de cultuurhistorische beekloop, molenwijer en waterval.

Huize Klarenbeek
Voor de renovatie van Huize Klarenbeek werd onderzocht hoe het huis op een energiezuinige manier zou kunnen worden verwarmd en van elektriciteit worden voorzien, zo mogelijk op basis van eigen energievoorziening. Gedacht werd aan zonnepanelen en een water-aangedreven rad of turbine bij de waterval voor de energievoorziening en palletkachels (biomassa).
Medio 2014 werd gestart met de renovatie. De biomassakachel is geplaatst en zal worden gestookt met houtsnippers afkomstig van bomen en afvalhout uit het bos. De kachel zal het huis, kantoor en orangerie gaan verwarmen.
Aan de hand van oude foto’s heeft tuinarchitect Robert Broekema een plan gemaakt voor de tuin en aan het park wordt ondertussen druk gewerkt. Op de plek van de te slopen schuren, links van het landhuis, zal weer een historische moestuin komen met bijbehorende kas. In deze kas zal een landgoedwinkel komen met eigen- en plaatselijke-/regionale-producten.
Een turbine of rad na de waterval zal in de toekomst geplaatst worden om energie op te wekken.

Nieuwe impulsen
In 2000 kwamen de monumentale fabriekspanden leeg te staan en de exploitatie kwam zo ook onder druk te staan. Om de toekomst van het landgoed met alle waarden die het nodig heeft veilig te stellen waren nieuwe impulsen nodig ter versterking van het landgoed. In 2006 werd een masterplan met gemeente en provincie opgesteld waarin de ontwikkelingsrichtingen, van het gehele landgoed met al haar functies, aangegeven zijn. In 2007 werd gestart met het uitwerken van die ontwikkelingsrichtingen. Rentmeesterkantoor Eelerwoude ondersteunt daarbij het beheer. Het doel is het landgoed duurzaam te ontwikkelen en het versterken van de cultuurhistorische, recreatieve, landschappelijke en maatschappelijke waarden. Dit alles heeft uiteindelijk geleid tot de landgoedvisie.
Als nieuwe economische drager en ter compensatie van de sloop van twee droogschuren, een woning en een recreatiewoning, et cetera, zijn vier bouwkavels aan het landgoed toebedeeld. De nieuw te bouwen woningen moeten de relatie tussen landgoed en omgeving versterken.

Bruidssuite, 2 hotelkamers en 3 vergaderzalen
Het monumentale fabriekspand De Zagerij is omgebouwd tot een multifunctionele ruimte waar recepties, diners, vergaderingen, seminars en andere zakelijke bijeenkomsten plaatsvinden. Boven De Zagerij is men druk doende een bruidssuite met uitzicht over het landgoed, twee hotelkamers en drie vergaderzalen, één grote en twee kleinere, te realiseren.
De Slijperij is ondertussen een trouwlocatie en kan daarnaast dienen als vergaderplek of ruimte voor workshops (voor kleinere groepen).
Daarnaast is er al enige tijd een theetuin met aangrenzende binnenkamer.

Een kroon op het werk
Afgelopen jaar (2016) kreeg het echtpaar de Pieter van Vollenhovenhovenprijs, uit handen van professor Van Vollenhoven zelf, voor de wijze waarop zij het landgoed een nieuwe bestemming hebben gegeven. Rikie Krepel: “Een kroon op ons werk en een hele eer. Wij zien het vooral als een stimulans om op deze manier door te gaan.”

woensdag 31 mei 2017

Deel dit bericht